Zdravé stravování
V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.
Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.
Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.
Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.
SMOOTHIE
Smoothie je míchaný (mixovaný - stačí obyčejný stolní mixér), zpravidla chlazený, osvěžující nápoj vyrobený z čerstvého ovoce nebo zeleniny, nejlépe bez přidaného cukru či umělých sladidel a konzervantů.
Nedávno jsem šel po supermarketu a zaměřil jsem se na to, kolik lidí si dává do košíku různé sladkosti, tyčinky, čokolády, dortíky a i jiné potraviny plné cukrů jako ovocné jogurty, tvarohy, müsli apod. Čekal jsem, že to bude dělat mnoho lidí, ale byl jsem v údivu, že to byl skoro každý.
Zamýšlel jsem se nad tím, čím to je? Působí tolik reklama nebo tyto produkty tak skvělé chutnají, že se bez toho mlsný jazýček průměrného obyvatele České republiky neobejde? Nebo je za tím něco horšího a zrádnějšího?
Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!
Máte nadváhu, oslabenou imunitu, časté zažívací a kvasinkové potíže? Příčinou může být zvýšený příjem bílého cukru, který lze snadno nahradit přírodními zdravými sladidly.
Při hubnutí je doporučováno jíst pravidelně 5-6 denně po malých dávkách. Znamená to tedy, že máme 6 krát denně sníst malý krajíček chleba se lžičkou tvarohu? Nebo že mám mít rozdělena hlavní jídla na části? To rozhodně nikoli, platí pravidlo 3 hlavní velká jídla a 2 – 3 svačiny mezi jídly. A proč máme vůbec tak často jíst? Lidem, kteří jsou zvyklí při hubnutí hlavně hladovět, zní toto doporučení naprosto nelogicky! Máme pravidelně jíst, abychom zhubli? Ano! Tak snadné to je!
Většina dietních doporučení říká, že bychom neměli jíst tuky. Vařit vše na vodě, dusit v páře, jíst odtučněné výrobky… Taky vám však u takto upravených pokrmů něco chybí? Že by to byla chuť? Tuky jsou ve stravě důležité a ani při hubnutí se jich nemusíte vzdávat!
Co je vlastně metabolismus? Můžeme říci, že je to neúnavný stroj uvnitř našeho těla, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Poradíme vám, kde ji najít a jak s ní pracovat.
Je to jako začarovaný kruh, naučíme se , že při stresu nebo nepříjemných pocitech si rychle ulevíme porcí sladkého, potom máme černé svědomí a zase stres a zase si něco malého vezmeme. a tukové buńky se nadouvají, je jim dobře.
Mnoho lidí, kteří se snaží udržet si hmotnost nebo zmenšit své obvody těla, cvičí, dodržují velikost porcí, ale i přesto mají problém s tím, že nemohou zredukovat podkožní tuk. Pokud také dodržují správné jídlo po cvičení, množství bílkovin ve stravě, optimální tepovou frekvenci pro spalování tuků během cvičení, ale nemají informace co to je tzv. acidobazická rovnováha těla, pak nemusí dojít k touženému snížení konfekční velikosti.