Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Martin Škába

Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.

Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.

Zánět v těle podporuje obezitu

Výzkum se týkal vlivu omega-3 mastných kyselin na záněty v těle a s tím související rozvoj obezity a civilizačních chorob. Na začátek je potřeba rozlišovat 2 typy zánětů. Klasický zánět je ten, který nás bolí, třeba i zánět kloubů, šlach, svalů, kůže. Naopak buněčný zánět, který je uvnitř, tomu se říká tichá bolest, člověk o ní neví a nebolí, ale zabíjí. Vědci ho nazvali The secret killer (tichý zabiják). Skrytý zánět nevidíme, strašně dlouho je v nás a my o něm nevíme. Projeví se třeba až po těch 15- 20 letech. Objevili překvapivé spojení mezi zánětem, srdečními chorobami, rakovinou Alzheimerem a jinými chorobami. Ten zánět má přímou souvislost s tím, že člověk onemocní nějakou touto vážnou chorobou.

Co způsobuje, že v těle vzniká zánět a díky tomu tloustneme a rozvíjí se civilizační choroby?

- zvýšená spotřeba omegy-6 (běžné rostlinné tuky)
- zvýšená spotřeba sacharidů (především jednoduchých = sladkosti, džusy, pečivo, bílá mouka atd,
běžné těstoviny)
- snížená nebo žádná spotřeba omegy-3

Nabírání tuku a zánět v těle

Ve výzkumu se také testovaly těhotné ženy. Ty ženy, které během těhotenství nabraly kolem 20-25 kg, měly v těle rozvíjející se zánět. Ženy, kterým byly podávány během těhotenství vyšší dávky omega-3 (resp. hlavně EPA a DHA), přibraly kolem 8 kg, což je normální zdravý nárůst hmotnosti.

V ČR se testovalo na přístroji In- body, jak poklesnou tukové zásoby při podávání těchto zdravých tuků. Testovaní byli jedinci, kteří měli zdravou stravu a pravidelný pohyb několikrát týdně, ale nedařilo se jim shodit tukové zásoby, hlavně v oblasti útrobního tuku. Výsledky byly velmi zajímavé. U všech testovaných se během měsíce výrazně snížilo množství tuku.


Jak to v těle funguje?

Omega-6 nenasycené mastné kyseliny se metabolizují (přeměňují se) na kyselinu arachidonovou. Toto to je normální proces. Pokud máme v těle této kyseliny moc, protože konzumujeme výše uvedené potraviny a naopak nemáme ve stravě omega-3 mastné kyseliny, začíná se v těle spouštět zánět. Protože jíme mnoho sacharidů (myslím tím těch jednoduchých cukrů), vylučuje se mnoho hormonu inzulinu a ten také spouští zánět. Pokud začnu ve stravě omezovat jednoduché cukry (nebo nejlépe je nejím vůbec) a začnu navyšovat konzumaci omega-3 mastných kyselin, pak se celý proces blokuje a zánět nevzniká.

Kde se vyskytuje omega-3?

Studie potvrdili, že vhodná denní konzumace na průměrného člověka je 9,5 gramů EPA a DHA. (jde o součet obou kyselin EPA a DHA) Nejvhodnějšími zdroji jsou ryby a kapsle „rybího tuku". Jen z ryb není možné dostat do těla dostatečné množství EPA a DHA. Proto je potřeba se vzdělávat a informovat, jaké doplňky a výrobci jsou kvalitní nebo si nechat od nezávislého člověka (ne od prodejce) poradit. Z rostlinných olejů na doplnění omega-3 je vhodný makadamový a lněný olej, i extra panenský olivový, které obsahují ale jen ALA kyselinu.

Jak zjistit zánět?

Existují metody, které mohou zjistit, zda má člověk v těle probíhající zánět. Srovnává se poměr mezi kyselinou Arachidonovou a EPA. Bohužel, v České republice si můžeme nechat udělat pouze krevní test tzv. C. reaktivní protein, který je velmi nepřesný a málo vypovídající.

 

Váš Ing. Martin Škába

 www.skaba.cz

 

 

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Jídlo - tvůj pomocník či nepřítel

Stravování mladé generace je velmi aktuální téma. V době růstu a dospívání potřebuje tělo vyvážené množství základních makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Nemělo by chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny, kvůli minerálům, vitamínům a vláknině. Pokud stravě nevěnujeme v této době patřičnou pozornost, zaděláváme si na problémy se zdravím, a to nejen ve vzdálené budoucnosti, ale bohužel i v té blízké. Stále se snižuje věk, ve kterém se objevuje cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak. Mladých lidí s nadváhou (dokonce s obezitou) přibývá, přibývají problémy s klouby, šlachami, mnoho mladých má potíže s imunitou.

Cvičíte, hlídáte si stravu, ale nehubnete. Možná jste překyselení.

Mnoho lidí, kteří se snaží udržet si hmotnost nebo zmenšit své obvody těla, cvičí, dodržují velikost porcí, ale i přesto mají problém s tím, že nemohou zredukovat podkožní tuk. Pokud také dodržují správné jídlo po cvičení, množství bílkovin ve stravě, optimální tepovou frekvenci pro spalování tuků během cvičení, ale nemají informace co to je tzv. acidobazická rovnováha těla, pak nemusí dojít k touženému snížení konfekční velikosti.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: