Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.
Ovocný jogurt 1 kelímek = 5 kostek cukru
Jogurty přirozeně obsahují laktózu (mléčný cukr), ovocné jogurty ještě fruktózu (ovocný cukr), což by bylo v pořádku.  Výrobci však bohužel do jogurtů často přidávají ještě bílý cukr, který je již přebytečný. Vybírejte proto kvalitní jogurty bez přidaného cukru nebo volte raději bílé neslazené a ochuťte si je čerstvým ovocem.
 
Smetanová zmrzlina 1 porce = 15 kostek cukru
Smetanové zmrzliny jsou nevhodné při hubnutí kvůli vysokému obsahu nejen tuků, ale i cukru. Vhodnější variantou jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny, nebo si zkuste doma zamíchat do tvarohu čerstvé ovoce, ochuťte medem a dejte zamrazit.
 
Kompotované ovoce 1 plechovka = 18 kostek cukru
Ovoce samo o sobě obsahuje přirozený cukr fruktózu, který je ideální jako rychlý zdroj energie. Konzervované ovoce však obsahuje již přidaný rafinovaný bílý cukr, který je často u ovocných kompotů opomíjen v domnění, že jde přeci o ovoce! Dejte si raději ovoce čerstvé.
 
Snídaňové cereálie 1 porce 50g = 5 kostky cukru
Sladké cereálie chutnají nejen dětem a taková jedna snídaňová porce obsahuje poměrně dost cukrů. Pokud to ještě zkombinujeme se sladkým jogurtem, už jen při snídani spořádáme přibližně 10 kostek cukru. Cereálie volte celozrnné nebo ovesné bez přidaného cukru a doslaďte medem.
 
Čokoládová tyčinka 1 kus 50g = 8 kostek cukru
Snickers, Mars a další čokoládové pochoutky obsahují jen cukr a tuk. I v běžných obchodech s potravinami dnes najdete zdravější varianty sladkostí, které obsahují výrazně méně cukru a tuku a navíc i vlákninu. I taková tabulka hořké kvalitní čokolády má méně cukru než jedna čokoládová tyčinka!
 
Kečup 1 polévková lžíce = 1 kostka cukru
Zdálo by se, že kečup vyrobený z rajčat bude zdravější formou dochucovadla. Obsahuje sice výrazně méně tuků než majonézy a tatarky, přesto však s jeho množstvím opatrně, do běžných kečupů se přidává bílý cukr. Dostupné jsou i kečupy bez přidaného cukru.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!

Máte nadváhu, oslabenou imunitu, časté zažívací a kvasinkové potíže? Příčinou může být zvýšený příjem bílého cukru, který lze snadno nahradit přírodními zdravými sladidly.

Jak léčit alergii přírodní cestou

Vždy s jarem a letním obdobím přicházejí i nenáviděné alergie na pyl, různé traviny a stromy. V posledních letech můžeme pozorovat rapidní nárůst tohoto onemocnění a to především u dětí. Klasická léčba alergie spočívá v užívání prášků - tzv. antihistaminik, které však léčí pouze následky, nikoliv samotnou příčinu. Věřte, že léčit alergii přírodní cestou lze a to především pomocí správné stravy, bylinek a vitamínů.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: