Jablko
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den. Na náš „vzorový kus" vychází cca 22g sacharidů (z čehož asi 16 gramů cukrů). Bílkoviny a tuky jsou v jablku zastoupeny téměř v nulovém množství. Velmi významnou složkou, která je přítomna v tomto ovoci, je vláknina. Na uvedenou gramáž připadá až 6 gramů. Vláknina je pro nás jak jablečná dužina, tak slupka, proto jablko ideálně neloupejte, jen velmi pečlivě omyjte. Z minerálních látek jmenujme vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Pravidelná konzumace jablek tak může pomoci jako prevence kardiovaskulárních chorob, při léčbě vysokého krevního tlaku, snižování cholesterolu a jako startér při rozhýbání zažívání.
Velmi důležitou složkou jablek je kyselina askorbová, čili vitamín C, který nám pomáhá při posilování imunity a chrání nás v období chřipek.
Jablka velmi příznivě podporují trávení a zažívání. Po jejich konzumaci můžete pocítit hlad, což je způsobeno jejich příznivým vlivem na zažívací ústrojí.
Konzumaci jablek mohu doporučit, velmi pozitivně ovlivňují náš organismus. Jen je třeba mít na paměti, všeho s mírou. Hezký den.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Kozí mléko jako součást zdravé výživy
Rýžová strava
Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.