Jablko

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.

Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den. Na náš „vzorový kus" vychází cca 22g sacharidů (z čehož asi 16 gramů cukrů). Bílkoviny a tuky jsou v jablku zastoupeny téměř v nulovém množství. Velmi významnou složkou, která je přítomna v tomto ovoci, je vláknina. Na uvedenou gramáž připadá až 6 gramů. Vláknina je pro nás jak jablečná dužina, tak slupka, proto jablko ideálně neloupejte, jen velmi pečlivě omyjte. Z minerálních látek jmenujme vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Pravidelná konzumace jablek tak může pomoci jako prevence kardiovaskulárních chorob, při léčbě vysokého krevního tlaku, snižování cholesterolu a jako startér při rozhýbání zažívání.


Velmi důležitou složkou jablek je kyselina askorbová, čili vitamín C, který nám pomáhá při posilování imunity a chrání nás v období chřipek.

Jablka velmi příznivě podporují trávení a zažívání. Po jejich konzumaci můžete pocítit hlad, což je způsobeno jejich příznivým vlivem na zažívací ústrojí.
Konzumaci jablek mohu doporučit, velmi pozitivně ovlivňují náš organismus. Jen je třeba mít na paměti, všeho s mírou. Hezký den.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

Rýžová strava

POZOR NA NĚKTERÁ DOPORUČENÍ TRENÉRU VE FIT CENTRECH - RÝŽOVÁ STRAVA

Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.

Jak efektivně spalovat tuky a zrychlit metabolismus

Jsou mezi námi velmi šťastní lidé, kteří mají velmi rychlý metabolismus. To znamená, že jejich těla jsou super efektivní při spalování kalorií a zbavují se tak rychleji tuku. Mít rychlý nebo pomalý metabolismus je něco, co může být genetické. Ačkoli pro ty, kteří nejsou obdařeni rychlým metabolismem (jako já), mám dobrou zprávu. Existuje pár rad, kterými se můžeme řídit, abychom náš metabolismus pomohli urychlit.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: