Pravidelná strava - je opravdu tak důležitá?

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Pravidelná strava - je opravdu tak důležitá?
Je jedno, jestli držíte dietu a omezuje tak svůj denní příjem energie na minimum, nebo zda nesnídáte, nebo přeskakujete oběd, nebo dokonce nejíte celý den a večer se pořádně najíte. Pokaždé když vaše tělo potřebuje doplnit palivo a vy mu jej nedáte, dostává tak signál, aby zpomalilo svůj metabolismus a uložilo vše, co sníte (je jedno zda je toho hodně nebo málo) na tuky do zásoby. Aby vaše tělo správně fungovalo (aby metabolismus zpracoval potravu na energii, kterou pak přirozeně během dne vydal), abyste předcházeli hladu a chutím na sladké, je nezbytné jíst často a dostatečně. Hlad je nepřítelem hubnutí, proto je hlad to jediné a zásadní, čemu se při hubnutímusíme opravdu vyhnout.
 
Vyhnout se hladu ovšem neznamená jíst pořád a cokoli. Nejhorší chutí je velký hlad, protože tomu je jedno co sníme. Pokud před jídlem budeme pociťovat lehký hlad, je to znamení, že si v klidu můžeme dopřát něco zdravého, chutného a v přiměřeném množství. Mnoho lidí se brání představě, že by měli jíst tolikrát denně. Jsou přesvědčení, že čím méně krát za den jí, tím více zhubnou. Celodenní hladovění a večerní pořádné doplnění chybějící energievšak patří mezi hlavní příčiny obezity. Při velkém pocitu hladu toho přirozeně sníme více a nejsme schopni kontrolovat množství snědeného. Proto je dobré pravidelně jíst, abychom předcházeli velkému hladu.
 
Při hubnutí je důležité jíst potraviny, které nás zasytí na delší dobu a pomohou nám tak snadněji se kontrolovat co jíme. Pocity hladu má na starosti hladina cukru v krvi, která je při hladu nízká. Někomu je při hladu až na omdlení (hypoglykemie) nebo pociťuje závratě, třes, nervozitu. Hladina glukózy v krvi stoupá a klesá v závislosti na glykemickém indexusnědené potraviny. Čím nižší glykemický index potravina má, tím déle nás zasytí a oddálí pocity velkého hladu, protože udržují stabilní hodnotu cukru v krvi. Čím vyšší je glykemický index potravin, tím rychleji po jídle budeme mít zase hlad a budeme se muset opět najíst nebo jídlo přeskočit a tím hladovět.
 
Nemusíte počítat u každé potraviny její glykemický index, než se najíte. Stačí znát, že čím zdravější potravina je, tím nižší má glykemický index a naopak. Například sladkosti a smažené potraviny mají vysoký glykemický index, zatímco zelenina, ovoce, mléčné výrobky, celozrnné pečivo a obiloviny, luštěniny mají nízký glykemický index a déle nás zasytí. Proto je tak důležité tyto zdravé potraviny do svého jídelníčku pravidelně zařazovat a pravidelně konzumovat během dne.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradentsví v oblasti výživy, psychologie a sportu
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové

Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

25 tipů jak zrychlit metabolismus

Co je vlastně metabolismus? Můžeme říci, že je to neúnavný stroj uvnitř našeho těla, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Poradíme vám, kde ji najít a jak s ní pracovat.

Aby stravování nebylo nudné

Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: