Je jedno, jestli držíte dietu a omezuje tak svůj denní příjem energie na minimum, nebo zda nesnídáte, nebo přeskakujete oběd, nebo dokonce nejíte celý den a večer se pořádně najíte. Pokaždé když vaše tělo potřebuje doplnit palivo a vy mu jej nedáte, dostává tak signál, aby zpomalilo svůj metabolismus a uložilo vše, co sníte (je jedno zda je toho hodně nebo málo) na tuky do zásoby. Aby vaše tělo správně fungovalo (aby metabolismus zpracoval potravu na energii, kterou pak přirozeně během dne vydal), abyste předcházeli hladu a chutím na sladké, je nezbytné jíst často a dostatečně. Hlad je nepřítelem hubnutí, proto je hlad to jediné a zásadní, čemu se při hubnutímusíme opravdu vyhnout.
Vyhnout se hladu ovšem neznamená jíst pořád a cokoli. Nejhorší chutí je velký hlad, protože tomu je jedno co sníme. Pokud před jídlem budeme pociťovat lehký hlad, je to znamení, že si v klidu můžeme dopřát něco zdravého, chutného a v přiměřeném množství. Mnoho lidí se brání představě, že by měli jíst tolikrát denně. Jsou přesvědčení, že čím méně krát za den jí, tím více zhubnou. Celodenní hladovění a večerní pořádné doplnění chybějící energievšak patří mezi hlavní příčiny obezity. Při velkém pocitu hladu toho přirozeně sníme více a nejsme schopni kontrolovat množství snědeného. Proto je dobré pravidelně jíst, abychom předcházeli velkému hladu.
Při hubnutí je důležité jíst potraviny, které nás zasytí na delší dobu a pomohou nám tak snadněji se kontrolovat co jíme. Pocity hladu má na starosti hladina cukru v krvi, která je při hladu nízká. Někomu je při hladu až na omdlení (hypoglykemie) nebo pociťuje závratě, třes, nervozitu. Hladina glukózy v krvi stoupá a klesá v závislosti na glykemickém indexusnědené potraviny. Čím nižší glykemický index potravina má, tím déle nás zasytí a oddálí pocity velkého hladu, protože udržují stabilní hodnotu cukru v krvi. Čím vyšší je glykemický index potravin, tím rychleji po jídle budeme mít zase hlad a budeme se muset opět najíst nebo jídlo přeskočit a tím hladovět.
Nemusíte počítat u každé potraviny její glykemický index, než se najíte. Stačí znát, že čím zdravější potravina je, tím nižší má glykemický index a naopak. Například sladkosti a smažené potraviny mají vysoký glykemický index, zatímco zelenina, ovoce, mléčné výrobky, celozrnné pečivo a obiloviny, luštěniny mají nízký glykemický index a déle nás zasytí. Proto je tak důležité tyto zdravé potraviny do svého jídelníčku pravidelně zařazovat a pravidelně konzumovat během dne.
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradentsví v oblasti výživy, psychologie a sportu
www.zuzanadouchova.cz