Desatero zdravého stravování

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.
 
1.) Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako je pohanka, jáhly, nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit alespoň 1x týdně. 2x v týdnu by měla být zařazena ryba.

2.) Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy to jíte a zda máte čas si to vychutnat.

3.) Nekupujte „hotovky". Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou. Vařte raději z původních surovin. Při nákupu potravin, čtěte etikety, ať znáte složení.

4.) Dejte přednost celozrnným výrobkům. Ať už pečivu, těstovinám, rýži. Celozrnné obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.

5.) Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.

6.) Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby.

7.) Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli.

8.) Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.

9.) Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.

10.) Vynechte pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Ani pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
 
www.vyziva-poradna.cz

Další články z rubriky Zdravé stravování

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Zima a stravování

Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí.  Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: