Suroviny 10 porcí:
150g měkkého tvarohu, 120g zakysané smetany, med, 170g jáhel (po uvaření cca 400g), vanilkový cukr, 20g škrobu,150g malin a lesní směsi
Upečte si zdravé sezamové sušenky
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Mgr. Zuzana Douchová
Sezam je jedno z nejstarších koření na světě a dodnes se pěstuje pro své léčebné účinky, nejvíce v Indii, Číně, Barmě a Mexiku. U nás je k dostání bílý loupaný i neloupaný, který má zachováno více svých prospěšných látek. Sezamová semínka obsahují až 60% zdravého tuku, přesto však jedna lžička denně stačí jako prevence.
Sezam kromě zdravých tuků obsahuje i bílkoviny, vlákninu a minerály fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan a další. Léčebný účinek sezamu je velmi všestranný. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s dalšími minerály je úžasným lékem na potíže očí, kůže, nehtů a vlasů. Sezam se používá také k léčbě osteoporózy, revmatismus, artritidy, zlomenin kostí, páteře a zubů. Pro svůj vysoký obsah vitamínu B je prospěšný pro nervovou soustavu a lékem na psychické potíže. Dále zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu a migrény. Sezamový olej se dodnes používá v Ajurvédě k léčbě ústní dutiny a na masáže. Působí protizánětlivě, ulevuje od bolestí kloubů a svalů, vyživuje pokožku a zbavuje toxinů.
Sezamová semínka se dají jíst samotná (nejlépe chutnají opražená) nebo je můžete přidávat do salátu, polévek, do domácího pečiva nebo k obalování masa. Sezam se nejvíce používá v asijské kuchyni, najdete ho také v sezamové pastě tahini, sladké specialitě chalvě nebo ve známých sezamkách. Upečte si své vlastní bez cukru!
Domácí sezamky
ingredience:
2 hrnky sezamových semínek neloupaných
1 hrnek medu
máslo na vymazání plechu nebo pečící papír
postup:
Na pánvi nejdříve krátce opražíme na sucho semínka, pak smícháme s medem a na mírném plamenu vaříme 8-10 minut za občasného promíchání dokud barva zezlatoví. Velký pekáč vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a hmotu rozválíme válečkem. Hmota se může lepit, proto použijeme navlhčené ruce (počkáme až hmota trochu vychladne) nebo válíme přes pečící papír. Necháme asi 6 hodin zatuhnout v lednici a pak krájíme na kousky.
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
www.zuzanadouchova.cz
Další články z rubriky Zdravé recepty
Jáhlový dezert
Jáhlový dezert s malinami a lesní směsí
Domácí ořechové müsli
Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!
Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice
Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?
Přichází vánoční čas a za mnou chodí stále více klientů a klientek s dotazem, jak se mají ubránit nátlaku všech těch dobrot, které na ně budou během svátků číhat. Lákadel je mnoho a přiznejme si, že se na ně v podstatě těšíme, k Vánocům zkrátka dobré jídlo a pití patří. Pojďme si ale říct, jak si Vánoce užít bez výčitek a posléze se nemuset trápit mučivými dietami.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.