Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?
Přichází vánoční čas a za mnou chodí stále více klientů a klientek s dotazem, jak se mají ubránit nátlaku všech těch dobrot, které na ně budou během svátků číhat. Lákadel je mnoho a přiznejme si, že se na ně v podstatě těšíme, k Vánocům zkrátka dobré jídlo a pití patří. Pojďme si ale říct, jak si Vánoce užít bez výčitek a posléze se nemuset trápit mučivými dietami.
Ze své praxe vím, že nejrychlejší cesta ke stravovacímu prohřešku je klientům zakázat nějakou potravinu, kterou mají rádi. V ten moment na ni okamžitě dostanou nepřekonatelnou chuť, několik dní na ni myslí, stále se drží a potom v nějaké slabší chvíli podlehnou a přejí se jí. Myslím, že tento stav známe všichni. Ti, kteří mají své zkušenosti s dietami jistě přikyvují o to významněji. Podobná situace může vzniknout i během vánočního času, kdy se peče cukroví, smaží ryba a míchá bramborový salát. Je ale skutečně nutné si tyto dobroty odpírat? Pojďme si říct pár zásad, tipů a rad, kterými se o Vánocích řídit, abyste si svátky užili a zároveň se v lednu vešli do kalhot.
Při pečení a vaření vyzkoušejte nové postupy a suroviny, nebojte se experimentovat. Mám pro vás hned několik tipů jak na zdravé mlsání.
Vyměňte bílý, rafinovaný cukr za zdravější sladidla. Klasický bílý cukr se v kuchyni používá zejména pro svou neutrální chuť a vysokou sladivost. Jeho nutriční hodnota, ve smyslu, přidané hodnoty z hlediska výživy je však minimální. Kvalitní a zdravou náhradou vám může být třtinový cukr, med, různé druhy sirupů, jako např. javorový, agávový, jablečný a oblibě se v české kuchyni začíná dostávat už i stévii sladké, která je nízkokalorická.
Použijte jinou mouku. Zatím nejpopulárnější moukou na pečení je stále bílá mouka, která tělu nepřináší žádné vitamíny, minerály či vlákninu a navíc způsobuje překyselení organismu. V kombinaci s bílým cukrem má velmi vysoký glykemický index. Jako alternativu k bílé mouce můžeme použít třeba mouku špaldovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Nebojte se zvolit i kombinaci bílé a jiné mouky, čímž alespoň částečně zvýšíte výživovou hodnotu připravované potraviny.
Preferujte rostlinné tuky před živočišnými. Nenasycené mastné kyseliny jsou tělu daleko přínosnější než tuky nasycené, čili živočišné, které mají nepříznivý vliv zejména na kardiovaskulární systém. Kromě slunečnicového oleje můžeme použít např. olej dýňový, sezamový, olivový, sójový, řepkový, kokosový, atd., čímž dodáme cukrový specifickou chuť i vůni. Nezapomeňte na „skryté" tuky, kterých je třeba se vyvarovat se stejnou pozorností. Najdeme je zejména v pomazánkách, šlehačkách, sýrech (tavených i tvrdých), dresincích, pomazánkových máslech, uzeninách, atd. Při pečení je tedy třeba dávat pozor i při přípravě krémů a náplní a volit spíše zdravější variantu základní suroviny, jako je tvaroh, jogurt, mléko nebo smetana light.
Při přípravě bramborového salátu zkuste místo klasické majonézy použít variantu light, zakysanou smetanu nebo tučnější jogurt. Můžete volit i poměr půl na půl. Možná to u vás doma ani nikdo nepozná. I při smažení ryby si můžete počínat zdravěji, preferovat rostlinný olej (pro vyšší teploty), nepřepalovat ho a rybu či řízek zbytečně nepřemašťovat. Po sundání z pánve mějte připravené papírové utěrky, na které usmaženou pochoutku položte a pokuste se ji zbavit přebytečného tuku. Nejzdravější varianta je maso vůbec neobalovat a vyhnout se tak smažení.
Předejděte pokušení a nedávejte do svého dosahu misky s cukrovým či jinými kalorickými dobrotami, zbytečně by vás to lákalo, a pokud by přece jenom přišla mlsná, zkuste ji zahnat ovocem (čerstvým či sušeným), ořechy nebo si pochutnejte na cukroví raději dopoledne, kdy má vaše tělo ještě dost času přijatou energii spálit.
A protože by to nebyly Vánoce bez nějakých těch drobných stravovacích prohřešků, doporučuji přidat během svátků do denního programu více pohybu. Vždy mějte na paměti, že pokud dáte tělu energii navíc, je třeba zajistit i optimální výdej. Protáhněte procházky se psem a zrychlete tempo chůze, choďte více pěšky, nepoužívejte výtah, vyběhněte si eskalátory nebo si jděte zacvičit. Zkrátka zvyšte denní aktivitu a uvidíte, že se budete cítit skvěle.
Přeji Vám krásné a pohodové svátky...

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Žitný chléb s bylinkami

Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

Vánoční cukroví ze šmakouna

Šmakoun s olejem a sirupem rozmixujeme v mixéru. K směsi přidáme rýžovou mouku a kokos. Vypracujeme těsto a na plech s pečícím papírem tvarujeme malé placičky.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: