Pokus o domácí pecen chleba
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Ing. Petra Vašíčková
Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Ingredience:
pšeničná mouka
žitná mouka
kvásek
voda
sůl
kmín
Kvásek si můžete sehnat na kváskové seznamce nebo si jej můžete prostě vytvořit sami. Mouka: Voda 1:1 a necháte pěkne prokvasit.
Nejsem ten člověk, který říká vemte si tolik a tolik gramů toho a smíchejte s tolika gramů toho a toho :) sama vařím a peču podle nálady a nikdy to není stejné.
Tak Jak Na Pecen Chleba
velká lžíce kvásku + cca 150 g mouky a 150 g vody
- pěkně promícháme a necháme prokvasit asi cca 10 -12 hodin
rozvedený kvásek + cca 150 g pšeničné mouky + 90 g žitné mouky + voda
- vše pěkně promícháme a prohněteme a vytvoříme pěkný bochník
- těsto vložíme do ošatky nebo do cedníku s hrubou utěrkou, nezapomeňte na mouku, aby se nám to moc nepřlepilo
- necháme nakynout cca 4-6 hodin a dáme do předehřáté trouby či remosky
- remoska cca 1 hodinu
Pak už jen krájíme a pustíme uzdu našim smyslům
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Ingredience:
pšeničná mouka
žitná mouka
kvásek
voda
sůl
kmín
Kvásek si můžete sehnat na kváskové seznamce nebo si jej můžete prostě vytvořit sami. Mouka: Voda 1:1 a necháte pěkne prokvasit.
Nejsem ten člověk, který říká vemte si tolik a tolik gramů toho a smíchejte s tolika gramů toho a toho :) sama vařím a peču podle nálady a nikdy to není stejné.
Tak Jak Na Pecen Chleba
velká lžíce kvásku + cca 150 g mouky a 150 g vody
- pěkně promícháme a necháme prokvasit asi cca 10 -12 hodin
rozvedený kvásek + cca 150 g pšeničné mouky + 90 g žitné mouky + voda
- vše pěkně promícháme a prohněteme a vytvoříme pěkný bochník
- těsto vložíme do ošatky nebo do cedníku s hrubou utěrkou, nezapomeňte na mouku, aby se nám to moc nepřlepilo
- necháme nakynout cca 4-6 hodin a dáme do předehřáté trouby či remosky
- remoska cca 1 hodinu
Pak už jen krájíme a pustíme uzdu našim smyslům
Další články z rubriky Zdravé recepty
Recept na dietní salát s brynzou
Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!
Sladké koláčky z řepy a kokosu (bezlepkové)
Kokosky s řepou zaujmou na první pohled svou tmavorůžovou barvou. Následně překvapí i chutí. Navíc už po staletí je červená řepa známá svými příznivými účinky na naše zdraví a činnost trávicího ústrojí a jater. Je obzvláště vhodná při léčbě chronického únavového syndromu. Koláčky jsou plné dobrot pro lepší náladu.
Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky
Snad každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Ale pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, možná jako já často stojíte u regálu s cukrovinkami a marně hledáte něco, co by vaši chuť uspokojilo a zároveň to pro tělo nebylo jako rána pěstí. Relativně dobrou volbou bývají müsli tyčinky. Ale ani u těch si někdy nemůžeme být jistí.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.