Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

1 porce: 98 kcal/ 409 kJ

 


Potřebujeme: 350 g dýně Hokaidó, 4 větší mrkve, 2 jablka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce, 1 lžíce oleje na vymazání formy, skořice.

 

 


Postup: Omytou dýni zbavte semen, pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Syrovou mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte pyré z dýně, rozstrouhanou mrkev a jablka spolu s vejci. Přidejte lžičku skořice a strouhaný kokos. Dobře promíchejte.
Koláčovou formu na pečení vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem. Vlijte připravenou směs na koláč a špachtlí uhlaďte. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 st. C cca 35 min. Hotový koláč podávejte chlazený z ledničky.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: