Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Harmona.cz
Podle návodů na internetu jsem zadělala na chleba, uhnětla, nechala kynout a upekla něco, čím bychom mohli vysklít všechna okna :) Nicméně mě ten celý proces zaujal, trochu kvásku jsem si uložila do ledničky a za pár dní jsem šla do dalšího pokusu. Vyvarovala jsem se zásadní chyby z prvního pečení, chleba byl měkčí a kvásek už mi začal také vonět, takže jsem konečně pochopila, co to znamená „vonět jako kvásek". Ani druhý pokus nicméně nebyl ideální, chleba mi špatně vykynul a ještě divně popraskal, ale aspoň už se dal ochutnat a to mě navnadilo na další pokusy. Myslím při pátém pokusu jsem sklidila pochvalu manžela a ujištění, že takový chleba ještě někdy upeču :) Radost jsem měla obrovskou, podařilo se mi postupně vychytat spoustu drobných much a z vědy jménem kváskový chléb se stala velká zábava a dneska už si pochutnává celá rodina :) Pravdou je, že domácí kváskový chléb vyžaduje více času, energie a trpělivosti než návštěva supermarketu, ale té vůni a chuti chleba čerstvě vytaženého z trouby se pro mě nic nevyrovná :)
A proč vlastně kváskový chléb?
Možná jste si všimli, že chléb, který dnes běžně koupíte v supermarketu, často nevoní jako klasický chléb, nemá typickou chlebovou chuť a navíc se hned druhý den drolí a téměř rozpadá nebo naopak ztvrdne a zplesniví. V tomto kontextu se nám zdá zvláštní, že naše babičky mluvili o vůni chleba, jedli ho samotný jen tak se solí a navíc pekli jednou za týden nebo dokonce za čtrnáct dní a chléb jim vydržel. Dnes totiž pekaři často místo mouky používají předpřipravené směsi plné „éček", která mají za úkol dochutit, dobarvit, vytvořit křupavou kůrku, vytvořit větší bublinky v těstě a podobně. Co z tohoto postupu mají? Především úsporu času, možnost pečení chleba přizpůsobit více množství odběrů a tím lepší konkurenční výhody.
Kváskový chléb je ale pro naše tělo lepší než tyto „umělé bochníky". Zráním kvásku vznikají totiž tělu prospěšné bakterie a pro náš trávicí systém je takový chléb pak daleko lépe stravitelný než ten, u kterého si pekaři pomohli droždím. Současně pak zlepšuje náš imunitní systém, který je z velké části závislý na střevní mikroflóře a tedy našem trávení.
Netvrdím, že se všichni musíme vracet k postupům našich babiček a péct si domácí chleba, ale zkuste se alespoň poohlédnout po pekaři, který tradiční postupy pečení chleba stále ještě nezavrhl. Pravdou je, že ve většině supermarketů zatím takový chléb neobjevíte, ale v současné době se různé farmářské obchody objevují jak houby po dešti a tam kvalitní pečivo seženete bezpochyby.
Další články na www.harmona.cz.
Další články z rubriky Zdravé recepty
Pokus o domácí pecen chleba
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Recept na dietní salát s brynzou
Kváskový chléb
Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.