Avokádový krém

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Avokádový krém
Už jste uvažovali nad tím, čím si zpříjemníte zítřejší první máj - lásky čas?
Přináším tip na rychlý, zdravý a chuťově výborný dezert, který potěší vaše srdce.

AVOKÁDOVÝ KRÉM!

Základem je samozřejmě zralé avokádo (ideálně 2 kusy), vybírejte opravdu to s hodně černou slupkou, které je na pohmat měkké. Pokud takové mít v obchodě nebudou, nemá smysl ho kupovat.

Avokádo rozříznete po obvodu až k pecce, pak otočíte a tím se rozpůlí. Pecku vyndáte jednoduše tím, že do ní zaseknete nůž. A pak jen vydlabejte dužinu, dej do mixéru nebo mísy a použijte tyčový mixér. K tomu stačí přidat kvalitní kakao (opravdu nešetřete, RAW je nejlepší) a agáve sirup. Kdo chce lásku pikantnější, přidá trochu chilli. Kdo svěží a vzdušnou, přidá mátu. Ideální je doplnit ovocem, třeba jahodami (ty kupované snad už konečně začnou chutnat po jahodách).

S avokádem dostane vaše tělo spoustu minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky. A má jich opravdu dost - 100 gramů avokáda má více než 220 kcal a cca 15 g tuků. Přesto se hodí do dietní stravy. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí.

Avokádo má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.

Dobrou chuť a krásné Čarodějnice!
Zuzana K., Výživou ke změně

P.S. POZOR NEKRMTE AVOKÁDEM DOMÁCÍ MAZLÍČKY - obsahuje persin! ten je jedovatý pro kanáry a další opeřence a měli by se mu raději vyhnout i psi a kočky.

(Zdroje: Wikipedie)


Další články z rubriky Zdravé recepty

Jahelník s broskvemi (bezlepkové)

Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: