Avokádový krém

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Avokádový krém
Už jste uvažovali nad tím, čím si zpříjemníte zítřejší první máj - lásky čas?
Přináším tip na rychlý, zdravý a chuťově výborný dezert, který potěší vaše srdce.

AVOKÁDOVÝ KRÉM!

Základem je samozřejmě zralé avokádo (ideálně 2 kusy), vybírejte opravdu to s hodně černou slupkou, které je na pohmat měkké. Pokud takové mít v obchodě nebudou, nemá smysl ho kupovat.

Avokádo rozříznete po obvodu až k pecce, pak otočíte a tím se rozpůlí. Pecku vyndáte jednoduše tím, že do ní zaseknete nůž. A pak jen vydlabejte dužinu, dej do mixéru nebo mísy a použijte tyčový mixér. K tomu stačí přidat kvalitní kakao (opravdu nešetřete, RAW je nejlepší) a agáve sirup. Kdo chce lásku pikantnější, přidá trochu chilli. Kdo svěží a vzdušnou, přidá mátu. Ideální je doplnit ovocem, třeba jahodami (ty kupované snad už konečně začnou chutnat po jahodách).

S avokádem dostane vaše tělo spoustu minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky. A má jich opravdu dost - 100 gramů avokáda má více než 220 kcal a cca 15 g tuků. Přesto se hodí do dietní stravy. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí.

Avokádo má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.

Dobrou chuť a krásné Čarodějnice!
Zuzana K., Výživou ke změně

P.S. POZOR NEKRMTE AVOKÁDEM DOMÁCÍ MAZLÍČKY - obsahuje persin! ten je jedovatý pro kanáry a další opeřence a měli by se mu raději vyhnout i psi a kočky.

(Zdroje: Wikipedie)


Další články z rubriky Zdravé recepty


Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky

Snad každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Ale pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, možná jako já často stojíte u regálu s cukrovinkami a marně hledáte něco, co by vaši chuť uspokojilo a zároveň to pro tělo nebylo jako rána pěstí. Relativně dobrou volbou bývají müsli tyčinky. Ale ani u těch si někdy nemůžeme být jistí.

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: