Podstata

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Bc. Eva Janoušková

Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?

Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!

I přes názory a "zaručené postupy" zastánců alternativních směrů stravování, kteří tvrdí, že hladovkou zaručeně zhubneme a očistíme tělo od toxinů, nemocí, špatných duchů a kdoví čeho dalšího, NEVĚŘTE JIM! Tito lidé si podlé své fantazie (častokrát velmi živé!!) vymýšlejí scénáře o hnití potravy ve střevech atp. a ABSOLUTNĚ přitom IGNORUJÍ POZNATKY KLASICKÉ MEDICÍNY založené na důkazech.

Představa potravy smrdutě zahnívající ve střevech je SCI-FI a patří tak nanejvýš do špatného vtipu... Když uvěříte této představě, tak pak snadno můžete podlehnout i tomu, že hladověním, dělenou stravou či jiným alternativným výživovým stylem se zbavíte jedů ze střev a následně ostatních toxinů.

REALITA JE JINDE. Ve skutečnosti za mnohými zdravotními problémy stojí nesnášenlivost některých potravin nebo jejich kombinací (bězná intolerance laktózy, alergie na kravskou bílkovinu, či jiné potravinové alergie). Příznaky neustoupí díky hladovění, ale proto, že se odstranila příčina - potravina (či její složka), na kterou je člověk citlivý. Stejně „zázračné" vymizení příznaků by následovalo i bez hladovky po vypuštění jediné problémové potraviny z jídelníčku nebo po přechodu na optimální stravu místo konzumace nevhodných potravin.

Pojďme si tedy společně objasnit, co se s naším organismem děje při hladovce a jaké jsou její důsledky.

Při krátkodobém hladovění se zvyšuje bazální metabolický výdej z důvodu rozvoje katabolismu a dochází k mobilizaci živin ze zásob.

Prvními projevy je nastupující velký hlad, který postupně snižuje svou intenzitu až se zcela vytratí.
Tělo však nejdříve bere ze zásob cukru. Ztráty cukru způsobují i odvodnění organismu, což je důvod REDUKCE hmotnosti při krátkodobém hladovění, avšak redukce NENÍ TRVALÁ!
Při delším hladovění (více než 48 hodin) tělo začně jako zdroj energie zpracovávat zásoby ze SVALOVÉ hmoty! Tuky jsou spalovány až o mnoho později!

Hladovka JE ZCELA NEVHODNOU metodou snižování hmotnosti!

POZOR! Tělo se velmi snadno ADAPTUJE na nízký příjem! V důsledku toho při návratu do normálního režimu snadno vzniká pozitivní energetická bilance a dochází k pozvolnému NÁRUSTU VÁHY!
Při delší hladovce dochází k celkovému poklesu živin, energie, ale i vitamínů v těle (následkem může být až poškození organismu).

S každým nevydařeným redukčním snažením se problém prohlubuje! Proto nespoléhejte sami na sebe a zkuste hubnout pod odborným dohledem. Uvidíte, že se to vyplatí !

Vedlejší účinky dlouhodobého strádání:

- ztráta svalové hmoty a následně tuku
- únava, slabost, poruchy spánku
- apatie, snížená schopnost se soustředit
- deprese, úzkost, labilita, změny osobnosti
- průjem nebo zácpa
- chudokrevnost, otoky, srdeční selhání,....

Hladovkou si můžeme způsobit dokonce rozvoj diabetu či úbytek kostní hmoty a svalů!

Cestou k ÚSPĚŠNÉMU HUBNUTÍ, tedy NENÍ jednorázová hladovka a další "zaručené diety", ale SPRÁVNÁ ÚPRAVA STRAVOVÁNÍ a ŽIVOTNÍHO STYLU!

Častokrát stačí i MALÉ ZMĚNY pro viditelný úspěch! :-)

V případě zájmu mne neváhejte kontaktovat! Ráda Vám poradím a postavím se s Vámi do boje proti nadváze a obezitě! 

Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.

www.vaztesizdravi.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně. 

Jak se dožít 100 let

Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.

Aby stravování nebylo nudné

Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: