Kozí mléko jako součást zdravé výživy
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Radek Jelínek
onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) - Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
Složení kozího mléka
voda - 86 %
mléčný tuk - 4 %
bílkoviny - 3,2 %
sacharidy - 4,3 %
vitamíny - A, B2 B3, B6, B12, C, D a další
minerální látky - 0,8 %
Minerály mg/100g
Kozí mléko
Vápník
102 - 203
Fosfor
86 - 118
Sodík
35 - 65
Hořčík
13 - 19
Zinek
0,19 - 0,5
Železo
0,01 - 0,1
Další články z rubriky Zdravé stravování
Jak efektivně spalovat tuky a zrychlit metabolismus
Jablko
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.