Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Radek Jelínek

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) - Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.

Složení kozího mléka

voda - 86 %
mléčný tuk - 4 %
bílkoviny - 3,2 %
sacharidy - 4,3 %
vitamíny - A, B2 B3, B6, B12, C, D a další
minerální látky - 0,8 %

Minerály mg/100g

Kozí mléko

Vápník

102 - 203

Fosfor

86 - 118

Sodík

35 - 65

Hořčík

13 - 19

Zinek

0,19 - 0,5

Železo

0,01 - 0,1


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak efektivně spalovat tuky a zrychlit metabolismus

Jsou mezi námi velmi šťastní lidé, kteří mají velmi rychlý metabolismus. To znamená, že jejich těla jsou super efektivní při spalování kalorií a zbavují se tak rychleji tuku. Mít rychlý nebo pomalý metabolismus je něco, co může být genetické. Ačkoli pro ty, kteří nejsou obdařeni rychlým metabolismem (jako já), mám dobrou zprávu. Existuje pár rad, kterými se můžeme řídit, abychom náš metabolismus pomohli urychlit.

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Optimální kalorický příjem

Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: