Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Radek Jelínek

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) - Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.

Složení kozího mléka

voda - 86 %
mléčný tuk - 4 %
bílkoviny - 3,2 %
sacharidy - 4,3 %
vitamíny - A, B2 B3, B6, B12, C, D a další
minerální látky - 0,8 %

Minerály mg/100g

Kozí mléko

Vápník

102 - 203

Fosfor

86 - 118

Sodík

35 - 65

Hořčík

13 - 19

Zinek

0,19 - 0,5

Železo

0,01 - 0,1


Další články z rubriky Zdravé stravování

Proč jíst mořské řasy

Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.

Rýžová strava

POZOR NA NĚKTERÁ DOPORUČENÍ TRENÉRU VE FIT CENTRECH - RÝŽOVÁ STRAVA

Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: