Optimální kalorický příjem
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti
Další články z rubriky Zdravé stravování
Sója a sójové produkty - ANO či NE?
Sója je bezpochyby velice hodnotná potravina, protože obsahuje řadu velmi důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo, vápník, draslík, hořčík a vitamíny. Také je bohatá na lecitin, který snižuje cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3! Je však také nutné si uvědomit, že sója obsahuje i řadu látek, které pro nás nejsou z výživového hlediska, tak výhodné. Sója ale do našich jídelníčků určitě patří, je však ze všech luštěnin nejhůře stravitelná, proto je třeba mít o ní více informací. U sóji je totiž zcela zásadní způsob jejího zpracování a to v jakém stavu ji konzumujeme.
25 tipů jak zrychlit metabolismus
Co je vlastně metabolismus? Můžeme říci, že je to neúnavný stroj uvnitř našeho těla, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Poradíme vám, kde ji najít a jak s ní pracovat.
Závislost na sladkém nebo chemie těla?
Je to jako začarovaný kruh, naučíme se , že při stresu nebo nepříjemných pocitech si rychle ulevíme porcí sladkého, potom máme černé svědomí a zase stres a zase si něco malého vezmeme. a tukové buńky se nadouvají, je jim dobře.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.