Optimální kalorický příjem

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Optimální kalorický příjem
Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti

Další články z rubriky Zdravé stravování

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Pitný režim

Co se týče pitného režimu, tak každý snad ví, že se jedná o základní kámen zdraví. Pokud bychom chtěli být důslední, měli bychom pít na každých 10 kg váhy 0,4 dl tekutin a na každou půl hodinu intenzivního pohybu přidat dalšího půl litru.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: