Znáte slabiny svého jídelníčku?
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Alena Jedounková
Necítíte se tak úplně ve své kůži, jste nápadně často unavení či nachlazení, míváte křeče v nohách, pálí vás oči nebo nejste spokojení s kvalitou vlasů či pleti? Někdy se stačí zamyslet nad svým jídelníčkem a tzv. dotankovat minerály a vitamíny, které nám ve stravě právě chybí. Hladina důležitých látek v těle kolísá a jejich spotřeba pro tělesné funkce je různá. Pokud dojde k dlouhodobějšímu nedostatku, začneme sami pociťovat různé signály. Zde je uvedeno několik důležitých látek, jejichž příjmu je dobré věnovat zvýšenou pozornost. Hořčík je klíčovým minerálem pro zdraví svalů, kostí a srdce. Nedostatkem trpí zhruba jedna z deseti žen v produktivním věku. Jedním ze základních příznaků jeho absence jsou svalové křeče. Zásoby v těle pomůže doplnit celozrnné pečivo a cereálie, listová zelenina, brambory, ořechy a plody moře. Pokud trpíte chudokrevností, únavou, máte bledou pleť nebo máte potíže se soustředěním, jedná se zřejmě o nedostatek železa. Je základní součástí krevního hemoglobinu a pro tělo je jeho dostatek velice důležitý. Ženy by si měly dopřávat více železa zejména v době menstruace a v těhotenství. Tělo nejlépe dokáže využít železo z červeného masa, dále pak z vajec, kešu oříšků nebo luštěnin. Jídlo je dobré zapíjet ředěným pomerančovým džusem s vitamínem C. Díky tomuto vitamínu se vstřebá do těla mnohem větší množství železa. Chybějící selen může mít na svědomí oslabení imunity nebo dokonce zvýšení rizika rakoviny. Bohaté na selen jsou para ořechy, mořské plody a ryby. Pro zdraví pleti, svalů, očí a nervů je nutný vitamín B2. Jeho nedostatek se často projevuje prasklým koutkem úst nebo zvláštním svěděním očí. Bez dostatečného příjmu tohoto vitamínu může dojít i ke vzniku chudokrevnosti. Řešením je zařazení vajec, masa, sýrů nebo mandlí do každodenního jídelníčku. Mnoho žen dnes trpí poruchou štítné žlázy. Její správnou funkci ovlivňuje příjem jódu. Nejzávažnější deficit bývá u těhotných žen nebo v době dospívání. Dlouhodobý nedostatek jódu se začne projevovat únavou a viditelným přibýváním na váze. Zásoby pomohou doplnit ryby a mořské plody, mléčné výrobky nebo vejce. Buňky v těle a jejich správnou funkci ovlivňuje draslík. Nedostatek vede ke vzniku vysokého tlaku, bolesti svalů nebo onemocnění srdce. Pro doplnění draslíku je důležitý dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, ořechy i semínka.
Alena Jedounková www.hravezdrave.cz
Další články z rubriky Zdravé stravování
Jídelníček podle krevních skupin
Proč a jak jíst, pít a cvičit? 28.3.2013
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...
Rychlý úvod do dětské výživy
Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost se soustředit, učit se a udržet si energii?
To vše patří do jakési základní abecedy o výživě, kterou by každý rodič měl znát. Jestliže je zdravý živ. styl důležitý pro dospělé, pak je zcela zásadní pro děti jak předškolního, tak školního věku.