Fóbie ze sacharidů...

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Alexandra Tilpová

Fóbie ze sacharidů...

Moderní doba si žádá moderních věcí. Jednou z nich je již nějakou dobu - bohužel i u některých společností, zabývající se výživou, vyřazení sacharidů z Vaší stravy. Proč? Rozmohla se doslova fobie ze sacharidů a nejednou slýchám od svých klientů, zda těch sacharidů nebude v jejich jídelníčkub moc? A neztloustnou z toho, že si i na odpolední svačinu dají celozrnné pečivo? Moderní žena snídá jogurt, obědvá salát  večeří většinou také jogurt. Když si k tomu vezmete, že je minimálně 8 hodin v práci, nakupuje pro zbytek rodiny, vaří, stará se o děti, chodí do posilovny...no, docela by mě zajímalo, na jaký úsporný režim její tělo pracuje. Sacharidy - složené, komplexní - jsou potřeba a bez nich to nikdy nepůjde. Podívejte se, jak Vaše tělo funguje...

Trocha teorie, bez které to bohužel nejde - sacharidy, které přijmeme v potravě se začínají trávit již v ústech, další rozkladné děje probíhají především ve střevě - trávení a resorpce je z největší části v tenkém střevě - odtud se pak sacharidy - již ve formě glukózy dostávají do krve.

Pokud tělu nedodáte určitou dávku sacharidů, bude strádat, nikdy se Vám bez sacharidů nepodaří nastartovat správně Váš metabolismus a nedojde k žádanému spalování přebytečných tuků. Spousta z Vás má dostatek svalové hmoty, ale metabolismus jim nepracuje tak, jak by měl. Je přeci škoda toho nevyužít, nemyslíte?

Díky tomu, že ze stravy vyřadíte saharidy, dojde k rychlému úbytku na Váze během několik amálo dnů. Tento úbytek je způsoben ale pouze úbytkem vody z těla - žádný tuk, bohužel. To by bylo opravdu příliš snadné. Po vrácení sacharidů zpět do vašeho jídelníčku je logicky spojen s opětovným nárustem Vaší váhy...a Vy se ocitaté v tom začarovaném kruhu, kdy se mnoho z nás nespoutaně pouští do sladkého, pak veškeré sacharidy ze stravy vyhazuje - žádné pečivo, žádná rýže, brambory, těstoviny - kdepak! A jste jenou nahoře a jednou dole stejně tak, jako Vaše váha. co se děje uvnitř Vašeho těla, byste asi nechtěli vědět. Metabolismus se opět zpomaluje, zátěž pro tělo je obrovská, krevní cukr lítá sem a tam, jste unavení, sport Vás nebaví, svět je nespravedlivý, protože Vy nic nejíte a ta holka vedle "žere jako protržená" a je jako tyčka....

A všechno je to způsobeno pouze tím, že Vaše tělo nedostane to, co má. Pořád mu něco odepíráte, trápíte ho, dostáváte se do stresu...Asi je Vám jasné, že tohle všechno není dobře. Vždyť jenom mozek, aby fungoval tak, jak má potřebuje denně kolem 50g glukózy...

Samozřejmě je třeba, abyste věděli, jaká dávka sacharidů je pro Vás ta správná. Záleží to na pohlaví, fyzické aktivitě, složení Vašeho těla - množstvím svalové hmoty, věku....

Nejen s tímto Vám odborně rádi poradíme....Netrapte sebe ani své tělo! Jezte s rozumem, vyváženě a zdravě! 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Důležitost snídaní

Je potřeba, aby rodiče věděli, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav.
Spousta lidí si ve svém jídelníčku na snídani neudělá čas, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel přenášen i na děti.

Borůvky

Borůvky

Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá.  Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.

Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: