Žitný chléb s bylinkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Žitný chléb s bylinkami
Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.
Kopřivy patří k užitečným plevelům , které pomáhají našemu zdraví. Listy kopřivy obsahují asi 15 % minerálních látek (z nichž nejdůležitější je hořčík), vitamíny (např. K, B2 a v mladých listech také vitamin C), sacharidy, aminokyseliny, glukoniny a další látky.
Suroviny na 1 chléb (asi 16 krajíců)
Těsto:
500g žitné mouky
1 velké vejce
50g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla
250 ml mléka
Sůl
Kmín

Náplň:
2 hrsti mladých kopřiv
1 hrst nasekaného libečku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
250g tvarohu (nejlépe kozího)
Sůl

Ze všech surovin vypracujte v míse těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout a nakynout.
Bylinky a cibulku nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli. Vše smíchejte s tvarohem.
Hotové těsto rozválejte, potřete tvarohovou směsí a stočte jako štrůdl. Potom chléb přemístěte na plech s pečícím papírem a na několika místech propíchejte špejlí. Chléb nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte zvolna asi při 180°C. V průběhu pečení potírejte chléb vodou. Chléb krájejte po vychladnutí.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Upečte si zdravé sezamové sušenky

Sezamová semínka jsou nejzdravější - jsou zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a řady minerálů a vitamínů. Ochutnejte domácí zdravé sezamky!

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: