Co potřebujete?
Žitný chléb s bylinkami
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Studio Fit
Kopřivy patří k užitečným plevelům , které pomáhají našemu zdraví. Listy kopřivy obsahují asi 15 % minerálních látek (z nichž nejdůležitější je hořčík), vitamíny (např. K, B2 a v mladých listech také vitamin C), sacharidy, aminokyseliny, glukoniny a další látky.
Suroviny na 1 chléb (asi 16 krajíců)
Těsto:
500g žitné mouky
1 velké vejce
50g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla
250 ml mléka
Sůl
Kmín
Náplň:
2 hrsti mladých kopřiv
1 hrst nasekaného libečku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
250g tvarohu (nejlépe kozího)
Sůl
Ze všech surovin vypracujte v míse těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout a nakynout.
Bylinky a cibulku nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli. Vše smíchejte s tvarohem.
Hotové těsto rozválejte, potřete tvarohovou směsí a stočte jako štrůdl. Potom chléb přemístěte na plech s pečícím papírem a na několika místech propíchejte špejlí. Chléb nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte zvolna asi při 180°C. V průběhu pečení potírejte chléb vodou. Chléb krájejte po vychladnutí.
Další články z rubriky Zdravé recepty
Bezlepkový koláč
Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Kváskový chléb
Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.