Žitný chléb s bylinkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Žitný chléb s bylinkami
Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.
Kopřivy patří k užitečným plevelům , které pomáhají našemu zdraví. Listy kopřivy obsahují asi 15 % minerálních látek (z nichž nejdůležitější je hořčík), vitamíny (např. K, B2 a v mladých listech také vitamin C), sacharidy, aminokyseliny, glukoniny a další látky.
Suroviny na 1 chléb (asi 16 krajíců)
Těsto:
500g žitné mouky
1 velké vejce
50g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla
250 ml mléka
Sůl
Kmín

Náplň:
2 hrsti mladých kopřiv
1 hrst nasekaného libečku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
250g tvarohu (nejlépe kozího)
Sůl

Ze všech surovin vypracujte v míse těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout a nakynout.
Bylinky a cibulku nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli. Vše smíchejte s tvarohem.
Hotové těsto rozválejte, potřete tvarohovou směsí a stočte jako štrůdl. Potom chléb přemístěte na plech s pečícím papírem a na několika místech propíchejte špejlí. Chléb nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte zvolna asi při 180°C. V průběhu pečení potírejte chléb vodou. Chléb krájejte po vychladnutí.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Bezlepkový koláč

Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!

Co potřebujete?

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: