Žitný chléb s bylinkami
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Studio Fit
.jpg)
Kopřivy patří k užitečným plevelům , které pomáhají našemu zdraví. Listy kopřivy obsahují asi 15 % minerálních látek (z nichž nejdůležitější je hořčík), vitamíny (např. K, B2 a v mladých listech také vitamin C), sacharidy, aminokyseliny, glukoniny a další látky.
Suroviny na 1 chléb (asi 16 krajíců)
Těsto:
500g žitné mouky
1 velké vejce
50g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla
250 ml mléka
Sůl
Kmín
Náplň:
2 hrsti mladých kopřiv
1 hrst nasekaného libečku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
250g tvarohu (nejlépe kozího)
Sůl
Ze všech surovin vypracujte v míse těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout a nakynout.
Bylinky a cibulku nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli. Vše smíchejte s tvarohem.
Hotové těsto rozválejte, potřete tvarohovou směsí a stočte jako štrůdl. Potom chléb přemístěte na plech s pečícím papírem a na několika místech propíchejte špejlí. Chléb nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte zvolna asi při 180°C. V průběhu pečení potírejte chléb vodou. Chléb krájejte po vychladnutí.
Další články z rubriky Zdravé recepty
Upečte si zdravé sezamové sušenky
Tuňák s kuskusem
Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.
Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť.
PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete.