ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Švarcová Lucie

ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

 Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.

 

• Klasický cukr můžete nahradit nerafinovaným třtinovým cukrem, medem (nejlépe v bio kvalitě), melasou, což je výtažek z cukrové třtiny, ale také javorovým sirupem.

• celozrnné mouce - např. špaldové, žitné, ovesné, ječné, rýžové, pohankové, kukuřičné nebo sojová víme již řadu let, že je mnohem zdravější alternativou k mouce bílé, avšak v našich domácnostech se zatím příliš nezabydlela. Na změnu však není nikdy pozdě a určitě neprohloupíte, použijete - li celozrnnou mouku do vánočního cukroví. Váš organismus vám jedině poděkuje.

Vajíčka plná cholesterolu rovněž nejsou nejzdravější záležitostí. Na trhu však existuje přípravek zvaný Vajahit, který nemá cholesterol takřka žádný ani neobsahuje tolik kalorií.


• Častou přísadou v cukroví je kakao, či čokoláda. Kakao lze snadno nahradit karobem a co se týče čokolády, používejte tu nejkvalitnější, tmavou s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %).

• Rostlinný tuk nahraďte kvalitním máslem a za studena lisovanými oleji (do pečení je nejvhodnější sezamový olej). Některé tuky obsahují trans-tuky, které jsou vysoce nebezpečné pro diabetiky, zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečně cévních sraženin, zánětů a zužují cévy.

Mléko nahraďte rýžovým, sójovým, ovesným nebo ořechovým mlékem. Kravské mléko je pro člověka velmi těžce stravitelné, je vysoce alergenní a zahleňuje organismus.


• Běžné slazené marmelády nahraďte rozmixovaným čerstvým ovocem. Marmelády obsahují především mnoho jednoduchého cukru a k tomu konzervanty. Navíc nás etiketou lákají na ovoce, ale při podrobném prozkoumání můžete zjistit, že ovocného podílu je minimálně a součástí takové marmelády jsou dvě třetiny cukru.

Kandované ovoce nahraďte nesířenými rozinkami, meruňkami nebo švestkami. Kandované ovoce obsahuje další cukry, které jsou v cukroví zbytečné.

• Prášek do pečiva nahraďte vinným kamenem nebo bio kypřicím práškem. Klasický kypřicí prášek do pečiva obsahuje fosforečnany. Použijte vinný kámen neboli prášek bez fosfátů, prodává se také jako bio prášek do pečiva.

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

8 tipů na zdravé chlebíčky

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: