ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Švarcová Lucie

ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

 Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.

 

• Klasický cukr můžete nahradit nerafinovaným třtinovým cukrem, medem (nejlépe v bio kvalitě), melasou, což je výtažek z cukrové třtiny, ale také javorovým sirupem.

• celozrnné mouce - např. špaldové, žitné, ovesné, ječné, rýžové, pohankové, kukuřičné nebo sojová víme již řadu let, že je mnohem zdravější alternativou k mouce bílé, avšak v našich domácnostech se zatím příliš nezabydlela. Na změnu však není nikdy pozdě a určitě neprohloupíte, použijete - li celozrnnou mouku do vánočního cukroví. Váš organismus vám jedině poděkuje.

Vajíčka plná cholesterolu rovněž nejsou nejzdravější záležitostí. Na trhu však existuje přípravek zvaný Vajahit, který nemá cholesterol takřka žádný ani neobsahuje tolik kalorií.


• Častou přísadou v cukroví je kakao, či čokoláda. Kakao lze snadno nahradit karobem a co se týče čokolády, používejte tu nejkvalitnější, tmavou s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %).

• Rostlinný tuk nahraďte kvalitním máslem a za studena lisovanými oleji (do pečení je nejvhodnější sezamový olej). Některé tuky obsahují trans-tuky, které jsou vysoce nebezpečné pro diabetiky, zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečně cévních sraženin, zánětů a zužují cévy.

Mléko nahraďte rýžovým, sójovým, ovesným nebo ořechovým mlékem. Kravské mléko je pro člověka velmi těžce stravitelné, je vysoce alergenní a zahleňuje organismus.


• Běžné slazené marmelády nahraďte rozmixovaným čerstvým ovocem. Marmelády obsahují především mnoho jednoduchého cukru a k tomu konzervanty. Navíc nás etiketou lákají na ovoce, ale při podrobném prozkoumání můžete zjistit, že ovocného podílu je minimálně a součástí takové marmelády jsou dvě třetiny cukru.

Kandované ovoce nahraďte nesířenými rozinkami, meruňkami nebo švestkami. Kandované ovoce obsahuje další cukry, které jsou v cukroví zbytečné.

• Prášek do pečiva nahraďte vinným kamenem nebo bio kypřicím práškem. Klasický kypřicí prášek do pečiva obsahuje fosforečnany. Použijte vinný kámen neboli prášek bez fosfátů, prodává se také jako bio prášek do pečiva.

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Polévka z pečených paprik

Mimořádná polévka z pečených paprik jako koncentrát betakarotenů zářivě oranžové barvy a plné mírně pikantní chuti, která výborně zasytí i osvěží, lze jíst teplou, ale výborná je i studená. 

Obzvláště začátkem září, kdy je čerstvých paprik nadbytek :-)

Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu

Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.

Co potřebujete?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: