Veganské perníčky

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

Suroviny:
400 g hladké špaldové mouky
140 g jemného třtinového cukru
50 g kvalitního rostlinného tuku - použila jsem Alsan Bio
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozmixovaného Firm silken tofu nebo tofu natur
1 lžíce kakaa pro pěknou barvu
2 lžíce perníkového koření

Zdobení:
Agáve nebo datlový sirup + škrob + voda
Šťáva z 1/2 citrónu a moučkový cukr

Postup:
Tofu rozmixujte a ze všech ingrediencí vypracujte těsto, nechte ho přes noc odležet v lednici.
Pak vyválejte plát silný asi 3-4 mm a můžete začít vykrajovat.
Pečte v předem vyhřáté troubě něco kolem 10- ti minut na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší.

Po upečení perníčky můžete ještě potřít směsí vody s agáve nebo datlovým sirupem a troškou Solamylu nebo jiného škrobu. Budou mít hezčí barvu. Zdobte, jak jste zvyklí :)

Krásný advent přeje Zuzana, Výživou ke změně 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Mlsejte o Vánocích zdravě

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.

Ořechový koláč se švestkami

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
Tento koláč mám skutečně ráda - snoubí v sobě chuť a vůni ořechů a skořice, se švestkami a tvarohem. Jeho příprava je navíc snadná!

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: