Veganské perníčky
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Zuzana Komůrková
Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.
Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.
Suroviny:
400 g hladké špaldové mouky
140 g jemného třtinového cukru
50 g kvalitního rostlinného tuku - použila jsem Alsan Bio
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozmixovaného Firm silken tofu nebo tofu natur
1 lžíce kakaa pro pěknou barvu
2 lžíce perníkového koření
Zdobení:
Agáve nebo datlový sirup + škrob + voda
Šťáva z 1/2 citrónu a moučkový cukr
Postup:
Tofu rozmixujte a ze všech ingrediencí vypracujte těsto, nechte ho přes noc odležet v lednici.
Pak vyválejte plát silný asi 3-4 mm a můžete začít vykrajovat.
Pečte v předem vyhřáté troubě něco kolem 10- ti minut na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší.
Po upečení perníčky můžete ještě potřít směsí vody s agáve nebo datlovým sirupem a troškou Solamylu nebo jiného škrobu. Budou mít hezčí barvu. Zdobte, jak jste zvyklí :)
Krásný advent přeje Zuzana, Výživou ke změně