Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Šárka Hlaváčková
Naklíčené mango, cizrna a čočka (čočka klíčí stejně rychle jako mango, cizrně to trvá o den-dva déle). Stačí smíchat naklíčené propláchnuté luštěniny s nastrouhanou mozzarellou nebo jiným sýrem, trochou majonézy nebo bílého jogurtu,osolit a opepřit... Přidat hrášek s mrkví - bonduell a nebo ne hrášek s mrkví, ale okurku a rajčátka :-) takže jsou tu vlastně dva druhy salátku. A ke druhému typu salátu můžeme přidat kousek salámu, vařené vajíčko a kyselou okurku :-) a vznikne nám třetí varianta, takže dobrou chuť a máte z čeho vybírat :-)

Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole můžete před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, mějte však na paměti, že teplem se mohou zničit některé hodnotné látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové.
Další články z rubriky Zdravé recepty
Jarní hraní s chřestem
Kváskový chléb
Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.
Domácí ořechové müsli
Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice