Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Hlaváčková

Naklíčené mango, cizrna a čočka (čočka klíčí stejně rychle jako mango, cizrně to trvá o den-dva déle). Stačí smíchat naklíčené propláchnuté luštěniny s nastrouhanou mozzarellou nebo jiným sýrem, trochou majonézy nebo bílého jogurtu,osolit a opepřit... Přidat hrášek s mrkví - bonduell a nebo ne hrášek s mrkví, ale okurku a rajčátka :-) takže jsou tu vlastně dva druhy salátku. A ke druhému typu salátu můžeme přidat kousek salámu, vařené vajíčko a kyselou okurku :-) a vznikne nám třetí varianta, takže dobrou chuť a máte z čeho vybírat :-)




Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole můžete před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, mějte však na paměti, že teplem se mohou zničit některé hodnotné látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové.

Další články z rubriky Zdravé recepty

Polévka z pečených paprik

Mimořádná polévka z pečených paprik jako koncentrát betakarotenů zářivě oranžové barvy a plné mírně pikantní chuti, která výborně zasytí i osvěží, lze jíst teplou, ale výborná je i studená. 

Obzvláště začátkem září, kdy je čerstvých paprik nadbytek :-)

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: