Jarní hraní s chřestem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Jarní hraní s chřestem
Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Zapojte ratolesti do vaření a začněte tím, že je vezmete na nákup, aby Vám chřest pomohly vybrat. Jak poznáte čerstvý chřest? Neměl by být gumový a nelze ho ohnout. Čerstvý chřest je pevný ale křehký, jde ho snadno zlomit a neměl by na sobě mít hnědavé skvrnky. Opravdu čerstvý chřest je sladký jako hrášek a dá se jíst syrový. Obáváte se, že vaše dítko čerstvý chřest odmítne? Zkuste nejdříve tepelnou úpravu. Nakoupeno? Můžeme se tedy pustit do přípravy „chřestové krémové polévky". Vaše dítka vám ji určitě s radostí pomohou nejenom vařit, ale jejich kreativitu využijte při zdobení na talíři.

Chřestová krémová polévka
Ingredience - 4 porce

10-12 výhonků čerstvého chřestu
1 jarní cibulka najemno nakrájená
1 lžíce másla
1,5 l vývaru
100 ml smetany na zjemnění
Muškátový oříšek
Sůl a pepř pro dochucení
Pažitka a zelená petrželka na ozdobu

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce a rozkrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu a po té přidejte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 - 30 minut než změkne.
Vyjměte několik kousků, které pak použijete na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér). Dochutíte solí, pepře, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky. Máslo vložte do polévky a rozmíchejte. Polévku již dále nevařte!
Chřest, který jste si dali stranou na ozdobu, přidejte do horké polévky. Polévku ozdobte pažitkou a petrželkou.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

Upečte si zdravé sezamové sušenky

Sezamová semínka jsou nejzdravější - jsou zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a řady minerálů a vitamínů. Ochutnejte domácí zdravé sezamky!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: