Jarní hraní s chřestem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Jarní hraní s chřestem
Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Zapojte ratolesti do vaření a začněte tím, že je vezmete na nákup, aby Vám chřest pomohly vybrat. Jak poznáte čerstvý chřest? Neměl by být gumový a nelze ho ohnout. Čerstvý chřest je pevný ale křehký, jde ho snadno zlomit a neměl by na sobě mít hnědavé skvrnky. Opravdu čerstvý chřest je sladký jako hrášek a dá se jíst syrový. Obáváte se, že vaše dítko čerstvý chřest odmítne? Zkuste nejdříve tepelnou úpravu. Nakoupeno? Můžeme se tedy pustit do přípravy „chřestové krémové polévky". Vaše dítka vám ji určitě s radostí pomohou nejenom vařit, ale jejich kreativitu využijte při zdobení na talíři.

Chřestová krémová polévka
Ingredience - 4 porce

10-12 výhonků čerstvého chřestu
1 jarní cibulka najemno nakrájená
1 lžíce másla
1,5 l vývaru
100 ml smetany na zjemnění
Muškátový oříšek
Sůl a pepř pro dochucení
Pažitka a zelená petrželka na ozdobu

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce a rozkrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu a po té přidejte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 - 30 minut než změkne.
Vyjměte několik kousků, které pak použijete na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér). Dochutíte solí, pepře, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky. Máslo vložte do polévky a rozmíchejte. Polévku již dále nevařte!
Chřest, který jste si dali stranou na ozdobu, přidejte do horké polévky. Polévku ozdobte pažitkou a petrželkou.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Pyré z červené čočky - nejen pro děti

Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.

Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: