Domácí ořechové müsli

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?

- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

Postup:

Ořechy nakrájíte na menší kousky, sušené ovoce taky, pokud vám vcelku nevyhovuje. Dáte na plech vyložený papírem, promícháte, můžete přidat skořici. Pečete asi 15 minut na 160 stupňů a pak zakapete medem nebo sirupem a už jen "dosušíte" na 110 stupňů tak 30-45 minut. Občas prohrábněte vařečkou.

Nakonec dejte do vzduchotěsné sklenice..... ráno vmíchejte do jogurtu (vyzkoušejte i kozí) nebo rostlinného mléka a dobrou chuť!

Díky kvalitním ořechům to samozřejmě není nejlevnější záležitost, ale hlavně více, co jste si do směsi dali a základem není rafinovaný cukr.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

Mlsejte o Vánocích zdravě

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: