Chřestová polévka zdravě
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Jitka Růžičková

500 g chřestu
1 cibule
1 l vody
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce umeocta
rostlinná smetana na dochucení
sůl, pepř
1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Nejprve si oloupeme chřest. Spodní čtvrtinu chřestu uřízneme (je hodně dřevnatý) a vhodíme ho do hrnce. Pak škrábeme škrabkou a loupeme slupku až k hlavičce chřestu. Oloupanou šlupku nahážeme také do hrnce. Zalijeme litrem studené vody a 15 minut vaříme. Uděláme si tak chutný vývar - skvělý základ polévky.
Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a rozkrájíme zbylý chřest na kousky. V hrnci orestujeme na olivovém oleji a přilijeme vývar z chřestu. Vaříme, dokud není chřest měkký. Poté vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme vše na hladkou kaši. Dále dochucujeme - přidáme lahůdkové droždí, umeocet, sůl, pepř a rostlinnou smetanu na zjemnění chuti.
Na zahuštění polévky vezmeme lžíci kukuřičného škrobu a promícháme ve skleničce se studenou vodou. Rozmíchaný škrob vlijeme do polévky a necháme projít varem.
Další články z rubriky Zdravé recepty
Jahelník s broskvemi (bezlepkové)
Domácí ořechové müsli
Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice