Víte, co pijete?

Rubrika: O potravinách
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Víte, co pijete?
Coca-cola 1 litr = 27 kostek cukru
Coca-cola obsahuje tři základní složky, které mohou bránit v hubnutí a v pravidelném větším množství škodí i zdraví. Kromě vysokého obsahu cukru tento oblíbený nápoj obsahuje kofein a kyselinu fosforečnou. Kofein odvodňuje organismus a kyselina fosforečná ve větším množství vylučuje z těla vápníku (úbytek kostní hmoty) a překyseluje organismus.  Light nebo Zero Coca-Cola je vhodnější variantou z hlediska cukru a energie, avšak množství kofeinu a kyseliny zůstává stejné, proto ani těchto nápojů bychom neměli pít na litry.
 
Ovocný 100% džus 1 litr = 25 kostek cukru
Ovocný džus na první pohled vypadá zdravě, ale obsahuje pouze o dvě kostky méně cukru než Coca-cola. Ovocné 100% džusy obsahují sice fruktózu, která je z výživového hlediska zdravější variantou bílého cukru, ale energetická hodnota cukrů je stejná. 1 litr džusu obsahuje kolem 1 800 kJ, což je energetická hodnota jednoho hlavního jídla. Je tedy vhodnější džusy vybírat bez přidaného cukru, ředit je vodou nebo si nejlépe vymačkat šťávu z čerstvého ovoce.  
 
Čokoládový shake velký = 28 kostek cukru
Tato čokoládová pochoutka se tváří jako zdravější varianta čokolády, ale bohužel z čokolády je v tomto nápoji jen příchuť a kromě vysokého obsahu cukrů také velké množství tuků. Dejte si raději pravou kvalitní čokoládu!
 
Pivo 0,5 litru = 16 kostek cukru
Pivo je sice bohaté na vitamíny skupiny B, ale bohužel také na cukry. Vhodnější variantou alkoholu při hubnutí je suché bílé víno. 
 
Sladká káva (Mocha Frappuccino) 500ml = 12 kostek cukru
Sladké mléčné kávy jsou plné cukrů a tuků a rozhodně při hubnutí bychom měli zvolit raději černou kávu s mlékem nízkotučným, sójovým nebo cereální kávy. 
 
Ice Tea 1 litr = 23 kostek cukru
Tento nápoj je osvěžující dokud nezjistíte, že v litru vypijete i 23 kostek cukru. Zvýšená konzumace bílého cukru překyseluje organismus a zvyšuje chutě na sladké. Raději si udělejte vodu s mátou a citrónem a uvidíte, jak vás osvěží!
 
Mléko polotučné 1 litr = 15 kostek cukru
Mléčné výrobky obecně obsahují mléčný cukr laktózu a proto je mléko více jídlem než nápojem. Obsahuje poměrně dost cukru, proto si dejte občas sklenici mléka, ale nezapíjejte jím žízeň. 


Další články z rubriky O potravinách

Proč kváskový chléb???

V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:

Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.

KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?

Kolostrum je první tekutina mateřské mléčné žlázy, která se tvoří již před porodem. Tento sekret nazýváme „prvním mlékem". Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce. Matky savců je produkují 3 - 5 dní po porodu, zpravidla však spíše 2 - 3 dny, po kterých organizmus matky (člověka i zvířat) začíná produkovat mateřské mléko. Kolostrum je ve své přirozené podobě nažloutlá hustá tekutina a ve své podstatě také nejstarší přírodní potravinou živočišného původu, která je přirozeným pokrmem savců. Je to velmi silný prostředek, který nově narozenému zdravému savci zajistí vstup do samostatného života bez obav o jeho zdraví. Kolostrum je tedy svým významem zcela jistě nenahraditelným věnem přírody darovaným savcům do začátku jejich života.

O dýni hokaido - historie, použití, recept

Dýně hokaido se těší velké oblibě. Také si na ni rádi pochutnáte?

Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: