Na zdraví!?
Rubrika: O potravináchAutor: Bc. Daniela Poláchová
Hlídáte si, co jíte a přesto nehubnete? A co ALKOHOL? Tady je přehled, kolik kalorií nám k dennímu příjmu přidá sklenička vína, půllitr piva nebo panák tvrdého alkoholu.
Staropramen Cool Grep 1x 500 ml 143 kcal
pivo světlé 12° 1x 500 ml 168 kcal
pivo sv. 10° 1x 500 ml 157 kcal
Pivo tmavé 10° 1x 500 ml 195 kcal
Radegast Birell 1x 500 ml 106 kcal
Víno bílé suché 1x 200 ml 105 kcal
víno červené suché 1x 200 ml 153 kcal
šampaňské 1x 200 ml 160 kcal
Cinzano 1x 100 ml 138 kcal
víno portské 1x 50 ml 78 kcal
Becherovka 1x 40 ml 115 kcal
Fernet 1x 40 ml 108 kcal
vodka 1x 40 ml 89 kcal
slivovice 53% 1x 40 ml 88 kcal
Metaxa 1x 40 ml 115 kcal
Problémem není pouze kalorická hodnota alkoholu, ale jeho vysoký glykemický index. To se týká zejména piva a míchaných alkoholických nápojů.
Glykemický index je číselný údaj, který vyjadřuje účinek této potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Čím vyšší je hladina glukózy po konzumaci potraviny, tím vyšší je hladina inzulínu a tím více tuku se uloží. Když se vysoká hladina cukru spouští opakovaně a po delší časové období, hromadí se stále více tuku, viditelného hlavně v břišní krajině.
Tak např. pivo má ještě vyšší glykemický index (GI) než čistá glukóza, která byla vybrána za základ měření GI. GI piva je až 120! Pivo obsahuje až 28 g cukru na jeden litr.
Naopak přiměřené množství vína k jídlu může výslednou hodnotu glykémie ovlivnit příznivě. Ideálně v podobě střiku z bílého suchého vína.
Daniela, Výživou ke změně
www.vyzivoukezmene.cz
Další články z rubriky O potravinách
Omega 3
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.