Fenykl - další zázračná zelenina
Rubrika: O potravináchAutor: Zuzana Komůrková
Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.
Svatá Hildegarda například vařila semena fenyklu v červeném víně a používala ho jako nápoj při oční námaze, žaludečních problémech, rýmě, tečení z nosu, povzbuzování činnosti srdce, zlepšení pokožky, při špatném dýchání a celkové detoxikaci.
Používají se semena jako koření, na léčivé čaje a odvary, nebo na žvýkání pro osvěžení dechu (znáte jistě z indických restaurací).
TIP: V kuchyni je skvělé používat bulvu. Je výborná zejména pečená, v kombinaci s cibulí, rybou nebo bílými masy. Rovněž se dá skvěle naložit podobně jako okurky. Čerstvé lístky se dávají do salátů nebo ty části, které vypadají jako kopr, se používají do jogurtových dipů a zálivek, ale i pomazánek.
Další články z rubriky O potravinách
Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká
Až moc sladký život s cukrem
Nejdokonalejší potravina na světě!
Ano, řeč bude o mateřském mléce!