Fenykl - další zázračná zelenina
Rubrika: O potravináchAutor: Zuzana Komůrková
Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.
Svatá Hildegarda například vařila semena fenyklu v červeném víně a používala ho jako nápoj při oční námaze, žaludečních problémech, rýmě, tečení z nosu, povzbuzování činnosti srdce, zlepšení pokožky, při špatném dýchání a celkové detoxikaci.
Používají se semena jako koření, na léčivé čaje a odvary, nebo na žvýkání pro osvěžení dechu (znáte jistě z indických restaurací).
TIP: V kuchyni je skvělé používat bulvu. Je výborná zejména pečená, v kombinaci s cibulí, rybou nebo bílými masy. Rovněž se dá skvěle naložit podobně jako okurky. Čerstvé lístky se dávají do salátů nebo ty části, které vypadají jako kopr, se používají do jogurtových dipů a zálivek, ale i pomazánek.
Další články z rubriky O potravinách
Tajemství chilli papriček
Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká
O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně hokaido se těší velké oblibě. Také si na ni rádi pochutnáte?
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození.