Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Hlaváčková

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...
Proč stevii a ne bílý nebo hnědý cukr?

Cukr bílý, který se řadí mezi potraviny rafinované prochází při své výrobě procesem bělení, tedy chemickým procesem, při němž  je cukr zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů, především také zbytkové melasy, která cukr obohacuje o cenné minerály.

Hnědý cukr? Ne každý tvářící se hnědě je ten zdravý - může být jen barvený... Takže při výběru třtinového cukru vybíráme ten tmavší, který má více minerálů díky většímu obsahu zbytkové melasy. V obchodě najdete přírodní třtinový cukr někdy pod názvem „ raw sugar“. Tento cukr je zárukou toho, že melasa je přímo uvnitř krystalů. A proč tedy raději stévii než hnědý cukr?

Hnědý cukřík dráždí slinivku k nadprodukci inzulinu stejně jako ten bílý cukřík, jen není rafinovaný, takže nezakyseluje tělo, ale Kj má také hodně.

Dovolím si přidat jeden recept na palačinky se stévií:


Palačinka
Pro všechny malé i velké milovníky sladkých snídaní, nebo jako odpolední dezert.
Ingredience:
2 vejce
1 šálek mléka
¾ šálku špaldové mouky hladké
2 lžičky kokosového oleje (lze použít běžný olej)
špetka soli
2 malé špetky Stevia prášku
Náplň:
½ kg jablek (nakrájet, nebo strouhat)
Mletá skořice (podle chuti)
cca 2 malé špetky stevia prášku
1 lžíce medu

Příprava palačinky:
- mixérem ve větší misce smíchejte všechny ingredience dohromady. Na mixéru používejte nízkou rychlost. Pokud se vytvoří pěna, nechte směs několik minut odpočinout, dokud pěna neklesne.
Na pánvi necháme rozehřát olej. Směs nabíráme z misky naběračkou a při krouživém pohybu jí lijeme od středu směrem k okraji pánve. Chvilinku počkáme, dokud palačinka není z jedné strany osmažená a poté ji otočíme a doděláme druhou stranu. Toto opakujeme, dokud máme těsto.

Strouhané jablko dejte do hrnce. Posypte ho Stévií a přidejte lžíci medu. To vše dobře promíchejte. Na mírném ohni povaříme směs několik minut k odstranění většiny vlhkosti. Pokud směs zůstává vlhká, můžeme po vychladnutí vymačkat rukou.
Palačinku naplníme připravenou směsí s jablky.
Tip pro opravdové fajnšmekry: palačinku potřeme vanilkovým pudinkem teprve potom jí naplníme směsí s jablky.


Další články z rubriky O potravinách

Ochutnejte špaldu

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu.

Sůl nad zlato

O tom, že je sůl nad zlato se mluví v jedné české pohádce. A je to pravda, tělo sůl potřebuje. Ale nic se nemá přehánět.

 

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: