Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...
Rubrika: O potravináchAutor: Šárka Hlaváčková
Proč stevii a ne bílý nebo hnědý cukr?
Cukr bílý, který se řadí mezi potraviny rafinované prochází při své výrobě procesem bělení, tedy chemickým procesem, při němž je cukr zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů, především také zbytkové melasy, která cukr obohacuje o cenné minerály.
Hnědý cukr? Ne každý tvářící se hnědě je ten zdravý - může být jen barvený... Takže při výběru třtinového cukru vybíráme ten tmavší, který má více minerálů díky většímu obsahu zbytkové melasy. V obchodě najdete přírodní třtinový cukr někdy pod názvem „ raw sugar“. Tento cukr je zárukou toho, že melasa je přímo uvnitř krystalů. A proč tedy raději stévii než hnědý cukr?
Hnědý cukřík dráždí slinivku k nadprodukci inzulinu stejně jako ten bílý cukřík, jen není rafinovaný, takže nezakyseluje tělo, ale Kj má také hodně.
Další články z rubriky O potravinách
Ochutnejte špaldu
Sůl nad zlato
Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin
Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.