Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká
Rubrika: O potravináchAutor: Bc. Eva Janoušková
Rostlina STEVIE je 200 – 300 krát sladivější než běžný řepný cukr a navíc neobsahuje téměř žádnou energii.
Stévia sladká je nazývána také jako sladký keř nebo medové lístky. O této rostlině se v poslední době hodně mluví, jelikož je další náhradou cukru pro diabetiky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně právě kvůli vysoké sladivosti.
Už nemusíte vyhazovat peníze za umělá sladidla, stévii si můžete vypěstovat přímo doma. Dostupná je také na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Určitě vyzkoušejte, budete jistě příjemně překvapeni.
Výborně se hodí nejen na slazení čaje, ale třeba i na vánoční pečení. Vhodná je jak pro milovníky sladkého, tak i pro diabetiky.
Chcete se dozvědět, jakým způsobem se Stévie uplatní v racionálním jídelníčku? Neváhejte mne kontaktovat!
Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.
Další články z rubriky O potravinách
5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu
Fenykl - další zázračná zelenina
Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.