Omega 3
Rubrika: O potravináchAutor: Marcela Bednářová
Omega 3 mastné kyseliny jsou v mozku vysoce koncentrované
Přispívají k dobrému fungování paměti .
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamět´, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.
Optimální poměr omega 3 a omega 6
V lidské stravě jsou dvě esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6. Esenciální znamená, že tyto živiny jsou potřebné a tělo si je samo nedokáže vytvořit. Je třeba je získat prostřednictvím stravy. I když omega 6 mastné kyseliny jsou pro zdraví rovněž nezbytné, v jídelníčku se nacházejí v mnohem větším množství než omega 3. Běžným problémem je příliš vysoký poměr omega 6 ku omega 3. Tato nerovnováha zvyšuje náchylnost k zánětům, čímž vzrůstá riziko tvorby krevních sraženin, degenerace sítnice, demence, tlumí imunitní reakce, deprese, artritidy, autoimunitních onemocnění, zužuje cévy, některých kožních onemocnění a možná i některých druhů rakoviny. Průměrná západní strava obsahuje omegu 6 ku omega 3 v poměru 20:1. Pro optimální zdraví je nejlepší poměr 5:1.
Omega 3 brání shlukování krevních destiček, rozšiřují cévy, podporují imunitní reakce, omezují množení buněk, mají protizánětlivý účinek, pomáhají lidem s degenerací sítnice.
Mezi potraviny které obsahují omega 3 patří zejména řepkový olej, čerstvý špenát, lněný olej (tady ovšem hrozí riziko rychlého žluknutí), olej s pšeničných klíčků, borůvky, vlašské ořechy, avokádo, sladká červená paprika, mleté oregano, mořské řasy a samozřejmě ryby.
Nejbohatšími zdroji jsou ryby, které žijí v chladných vodách. Např. atlantický losos, duhový pstruh, makrela nebo tuňák. Ze sladkovodních ryb sem patří i tuk úhoře, pstruha duhového, kapra a sumce.
Další články z rubriky O potravinách
Je čokoláda zdravá?
S aktivním životem a spoustou zájmů neztloustnete !
Pokud už umíte vyrobit domácí kefír z Tibetské houby, a čirou náhodou zjistíte, že máte doma Tapiokovou mouku, domácí vajíčka, hladkou Babiččinu volbu; se synem jste minulý týden vytočili poslední med, a včera jste přišli z malin, ze kterých dnes už máte založený demižón na malinové víno, a ze zbytku šťávy se vám ještě podařilo uškudlit na něco malinové marmelády, pak dozajista dostanete nápad udělat neskutečně dobré a vláčné : ....palačinky:
500 ml kefíru z Tibetského zrna
2 vejce
150 g hladké pšeničné mouky ( Babiččina volba)
50 g tapiokové škrobové mouky ( k dostání v biopotravinách )
40 g medu (2 plné lžíce) příp. jiného sladidla ( kokosový cukr, agáve sirup )
špetka soli
olej olivový nebo řepkový na smažení
Všechny ingredience rozmixujete ponorným mixérem. Ponecháte hodinu odpočinout, a znovu rozmixujete.
Smažíte tenké palačinky přibližně o průměru 16 cm.
Pánvičku s nepřilnavým povrchem před každým těstolitím potíráte tukem pomocí mašlovačky.
Hotové pak potíráte vlastní marmeládou z lesních malin.