Omega 3

Rubrika: O potravinách
Autor: Marcela Bednářová

OMEGA -3 MASTNÉ KYSELINY JSOU VYJÍMEČNĚ DŮLEŽITÝM VÝŽIVOVÝM FAKTOREM PRO DOBROU ČINNOST MOZKU

Omega 3 mastné kyseliny jsou v mozku vysoce koncentrované

Přispívají k dobrému fungování paměti .

Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamět´, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.

Optimální poměr omega 3 a omega 6

V lidské stravě jsou dvě esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6. Esenciální znamená, že tyto živiny jsou potřebné a tělo si je samo nedokáže vytvořit. Je třeba je získat prostřednictvím stravy. I když omega 6 mastné kyseliny jsou pro zdraví rovněž nezbytné, v jídelníčku se nacházejí v mnohem větším množství než omega 3. Běžným problémem je příliš vysoký poměr omega 6 ku omega 3. Tato nerovnováha zvyšuje náchylnost k zánětům, čímž vzrůstá riziko tvorby krevních sraženin, degenerace sítnice, demence, tlumí imunitní reakce, deprese, artritidy, autoimunitních onemocnění, zužuje cévy,  některých kožních onemocnění a možná i některých druhů rakoviny. Průměrná západní strava obsahuje omegu 6  ku omega 3 v poměru 20:1. Pro optimální zdraví je nejlepší poměr 5:1.

Omega 3 brání shlukování krevních destiček, rozšiřují cévy, podporují imunitní reakce, omezují množení buněk, mají protizánětlivý účinek, pomáhají lidem s degenerací sítnice.

Mezi potraviny které obsahují omega 3 patří zejména řepkový olej, čerstvý špenát, lněný olej (tady ovšem hrozí riziko rychlého žluknutí), olej s pšeničných klíčků, borůvky, vlašské ořechy, avokádo, sladká červená paprika, mleté oregano, mořské řasy a samozřejmě ryby.

Nejbohatšími zdroji jsou ryby, které žijí v chladných vodách. Např. atlantický losos, duhový pstruh, makrela nebo tuňák. Ze sladkovodních ryb sem patří i tuk úhoře, pstruha duhového, kapra a sumce.

Další články z rubriky O potravinách

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky....skvělé přírodní sladidlo z Paraguaye...je 300x sladší než cukr...

Na zdraví!?

Hlídáte si, co jíte a přesto nehubnete? A co ALKOHOL? Tady je přehled, kolik kalorií nám k dennímu příjmu přidá sklenička vína, půllitr piva nebo panák tvrdého alkoholu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: