Ryby v jídelníčku dětí

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Studio Fit

Ryby v jídelníčku dětí

   Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.


   Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.


   Vícenenasycené mastné kyseliny z řady omega-3 mají blahodárný vliv na zdraví a vývoj dětí. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou základním stavebním kamenem mouku, jsou nezbytné pro vývoj sítnice oka, snižují srážlivost krve a podporují zdraví srdeční a cévní soustavy. Jestliže mají děti těchto omega-3 nenasycených mastných kyselin ve stravě dostatek, jejich mozek a nervová soustava se mohou celkově rozvíjet snadněji. Děti jsou tak pozornější, snadněji se učí a lépe si pamatují.


   Pro správnou funkci štítné žlázy je naprosto nezbytný jód. Jód také napomáhá růstu. Jeho nedostatek v době těhotenství, a to zejména v prvních třech měsících, může mít v krajním případě za následek poškození mozku či jiných orgánů. Doporučená denní dávka jódu je u dětí 40 - 120µg a 200µg u dospělých.


   Vitamin D je spojován s růstem kostí a ryby jsou jedním z jeho hlavních zdrojů. Podstatná část vitamínu D se vytváří na pokožce při kontaktu se slunečním zářením a proto je důležité dopřát dětem dostatečný pobyt venku. . Doporučená denní dávka vitamínu D je 5 µg


   Selen je významný antioxidant, má protizánětlivé účinky a urychluje hojení ran. Selen má vliv na kvalitu vlasů a příznivě působí při léčbě akné. Doporučená denní dávka selenu je pro děti ve věku 1-3 roky 20 µg, 4 - 8 let je to 30 µg , 9 -14let 40 µg a u dospělých maximálně 200 µg. Důležité je, aby celková denní dávka selenu nepřekročila doporučenou hranici protože vyšší denní dávky již mohou být toxické.


   Jak podpoříme konzumaci ryb našich dětí? Správnou cestou je pravidelné zařazování různých druhů ryb do jídelníčku dětí a zaměřit se také na rozmanitý způsob jejich přípravy. Nenechte se odradit právním nezdarem, kdy dítě rybu odmítne. Děti si nové potraviny dlouho zvykají a odborníci uvádí, že je potřeba aby je dítě vyzkoušelo 7 - 15 krát v různých variantách pokrmů. Mít zdravé a spokojené se dítě se za chvíli trpělivosti určitě vyplatí.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jídlo - tvůj pomocník či nepřítel

Stravování mladé generace je velmi aktuální téma. V době růstu a dospívání potřebuje tělo vyvážené množství základních makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Nemělo by chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny, kvůli minerálům, vitamínům a vláknině. Pokud stravě nevěnujeme v této době patřičnou pozornost, zaděláváme si na problémy se zdravím, a to nejen ve vzdálené budoucnosti, ale bohužel i v té blízké. Stále se snižuje věk, ve kterém se objevuje cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak. Mladých lidí s nadváhou (dokonce s obezitou) přibývá, přibývají problémy s klouby, šlachami, mnoho mladých má potíže s imunitou.

Hladověním cesta nevede

Moničin příběh...

Sója a sójové produkty - ANO či NE?

Sója je bezpochyby velice hodnotná potravina, protože obsahuje řadu velmi důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo, vápník, draslík, hořčík a vitamíny. Také je bohatá na lecitin, který snižuje cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3! Je však také nutné si uvědomit, že sója obsahuje i řadu látek, které pro nás nejsou z výživového hlediska, tak výhodné. Sója ale do našich jídelníčků určitě patří, je však ze všech luštěnin nejhůře stravitelná, proto je třeba mít o ní více informací. U sóji je totiž zcela zásadní způsob jejího zpracování a to v jakém stavu ji konzumujeme.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: