Raw food (syrová strava): módní trend nebo zdravý způsob stravování

Rubrika: Metody hubnutí
Autor: Ing. Martin Škába

Teorie syrové stravy (raw food) je založena na principu, že tepelná úprava potravin na 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin. Pokud člověk žije na raw food, je tzv. vitarián. Jeho jídelníček je nejčastěji složen ze syrové zeleniny a ovoce, ořechů, semínek, obilovin, luštěnin a řas. Součástí stravy jsou čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo pyré. V neposlední řadě zde mají své místo i různá rostlinná mléka.

Vaření versus syrová strava

Vědecká veřejnost uznává, že teplo ničí enzymy. Také je ale faktem, že většina rostlinných enzymů se zničí v kyselém prostředí trávicího traktu. Během vaření dochází k rozpadu vláken a buněčné stěny potraviny. To vede k uvolnění živin, které jsou nedostupné, pokud bychom je konzumovali syrové. Např. vaření rajčat zvyšuje biologickou využitelnost antioxidantu lykopenu až 5x. Podobné je to u mrkve. Tepelná úprava mrkve umožní tělu absorbovat beta-karoten. Z vařeného špenátu tělo využije více železa a vápníku než ze syrového. Faktem je, že určité živiny jsou ztraceny vařením. Hlavně vitamin C, některé vitaminy skupiny B. Naopak vaření může pomoci zničit určité chemické látky v rostlinách, které zabraňují vstřebávání minerálů, jako je zinek, železo, vápník a hořčík. Kvašení a odšťavňování syrové zeleniny má jistě svůj význam. Má své místo při podpoře zdraví člověka. Stejně jako má svůj historický význam vaření potravy.

Mnoho předních vědců na celém světě, se shoduje, že nejlepší je využívat syrové stravy jako jednu z forem detoxikační kůry a kombinovat syrovou stravu s vařenou. Pro vaření se doporučuje nejlépe krátké vaření v páře a dušení. Mezi zdravé vaření jistě nepatří smažení, pečení, které dostává potraviny do stavu „toxických bomb".


Syrová strava a nedostatek živin


Mezi zjevné problémy u syrové stravy jsou nutriční nedostatky, zejména na vitamíny B12 a vit D, selen , zinek , železo a dva typy omega - 3 mastných kyselin (DHA a EPA). Hlavně vitamín B12 hraje mnoho důležitých rolí v lidském těle včetně podpory neurologické zdraví a produkci červených krvinek , které pomáhají přenášet kyslík po celém těle . B12 najdete jen v živočišných produktech . Mnozí tvrdí, že se B12 nachází i v některých rostlinných zdrojích , jako je mořské zelenina. Ale to není biologicky aktivní B12, které vaše tělo může využít.

 

Syrová strava a pocit energetického vzplanutí


Během mé léčby a následného studia u mnoho čínských lékařů jsem měl možnost se dozvědět i pohled čínské medicíny na syrovou stravu. Pokud se průměrný člověk, který konzumuje velké množství uzenin, masa, mléčných výrobků, sladkostí a bílého pečiva rozhodne přejít na syrovou stravu, začne se u něj v několika týdnech a měsících projevovat „syndrom energetické exploze". Tělo se začne čistit, celý trávicí trakt zažívá obrovský úklid a organismus začíná lépe fungovat. Člověk má mnohem více energie, může méně spát. Může se cítit jako znovuzrozený a mnoho lidí říká, že se cítí tak svěže, jako když byli velmi mladí. Takto to může pro někoho trvat několik měsíců, ale i několik let. Velký zlom bývá v období 3 - 5 roku na syrové stravě. Je to u každého individuální, ale na tomto se shodlo mnoho čínských lékařů. Uvedli, že během své praxe se začali setkávat s lidmi, kteří začali mít různé problémy nebo i nemoci po 3 nebo 5 letech na raw food. Často to bývají nemoci ledvin, močového měchýře, jater, srdce, demineralizace organismu apod. Dneska to mohu potvrdit i já ze své praxe. Je to jednoduše vysvětlitelné, protože tradiční čínská medicína (TCM) řeší termický účinek potravin, rovnováhu mezi jin a jang apod. To vše se dá shrnout tak, že pro každé roční období je vhodný jiný typ stravy. Také pro každého člověka je potřeba jiný druh stravy. Někdo má v těle spíše záněty, jiný třeba inklinuje k zahlenění a chladu v těle. Syrová strava je v období zimy velmi zachlazující. Hlavně v zimě se doporučuje kvalitní maso, zeleninové vývary, tepelně upravená zelenina, koření. U raw food je to přesně naopak. V tomto je raw food velmi jednostranně zaměřená.
Pokud dlouhodobě není v těle rovnováha, pak začnou zdravotní problémy, až se vyskytnou choroby.

 

Duchovní oblast a syrová strava


Na cestě k mému uzdravení jsem si prošel od léčení fyzického těla až k psychosomatice. Proto dneska propaguji harmonii mezi stravou, pohybem, psychikou, bylinkami a detoxikací. Pod pojmem psychosomatika si můžeme představit vztah psychiky, myšlení, citové, emoční a duchovní stránky na zdraví člověka.
Dnes vím, že má psychický postoj nezanedbatelný vliv na naše zdraví. Za dobu léčby jsem se setkal s několika lidmi, kteří jsou na vysoké duchovní, emoční a duševní úrovni. Byli to léčitelé a duchovní mistři z Ajurvédy. Jedli pouze jednou denně, během dne meditovali, měli velmi nabité dny, byli velmi pracovití. A jedli pouze syrovou stravu. Vysvětlili mně, že vše není jen o materiálním světě, že jsou i jiné zdroje než potrava, ze kterých může člověk čerpat energii a živiny. Také mě však upozornili, že to není jen tak, aby se člověk dostal na duchovní úroveň, aby takto mohl žít. Musí na sobě hodně pracovat a to bohužel většina lidí není ochotna podstoupit. Takto duchovně vyspělý člověk, který se nestravuje „dle výzkumů a tabulek" může být dlouhodobě zdravý, vitální a dožít se vysokého věku.
Léčitelé a lékaři z Ajurvédy mně vždy říkali, že pokud se člověk nepropracuje na vysokou duchovní a duševní úroveň, může ho dlouhodobě syrová strava i zabít. Jednoznačný příklad je rozdíl mezi hladovkou a půstem. Hladovka vás zabije. Půst vás posílí, vyčistí, dostanete se do jiných dimenzí myšlení a poznání.


Syrová strava a hubnutí


Velké množství lidí, kteří přešli na syrovou stravu (hlavně to byli lidé s nadváhou až obezitou) uvádějí, že v prvních týdnech a měsících šla váha úžasně dolů. Takže si chválí stravování dle principů raw food. Čím to je? Dle průzkumů vyplývá, že je to hlavně tím, že lidé velmi razantně omezili příjem makrosložek jako jsou hlavně tuky a bílkoviny. Proto je ve velkém procentu úbytek pouze na svalové tkáni, ale ne na tuku. Což je špatně. Dále se do těla přestala dostávat aditiva v podobě různých konzervantů, barviv, sladidel, látek zvýrazňující chuť a vůni apod. A také soli a přidaných cukrů. To vedlo k menší chuti k jídlu, k menšímu přejídání. Díky většímu přílivu energie se mnoho lidí začalo více hýbat, více chodit pěšky a tento pohyb také přispěl k úbytku hmotnosti.


Co říci závěrem?


Moji průvodci léčbou, studiem i praxí mně doporučovali, aby si člověk našel nějakého mentora, chcete-li průvodce, který je na mnohem vyšší duševní a duchovní úrovni než vy a žije dle principů raw food. Začněte se od něj učit, číst knihy, vzdělávat se, růst po všech stránkách vaší osobnosti. Naslouchejte svému učiteli. Co se týče stravy, pak syrovou stravu prokládejte i konzumací lehce vařené stravy. Zavádějte do svého života detoxikační kůry, půsty na zeleninových šťávách a pak i jen na vodě. Naslouchejte svému tělu. Po nějaké době vyzkoušejte i období být pouze na syrové stravě. Ale spíše v období léta. Po nějaké době se třeba propracujete i na poznání, že jste schopni žít, tak jako váš mentor. Věřte, že to ale může být cesta na několik let. Kdo v něco věří, ten čas nevnímá.


Váš Ing. Martin Škába, www.skaba.cz


Další články z rubriky Metody hubnutí

Hubnutí s krabičkami

Krabičková dieta je založena na konzumaci objednané diety, kterou vám přivezenou až domů, rozdělenou na jednotlivé chody a připravenou do krabiček. V České republice je velké množství firem, které se rozvozem krabičkové diety zabývá, jelikož se jedná o velmi výhodný byznys.

Hubnutí podle genů

Doživotní řešení optimální hmotnosti a kondice pomocí vaší genetiky

Moderní individuální program na snížení hmotnosti vycházející z vědy o výživě.

Konečně je tady program na snížení hmotnosti, který Vám pomůže dosáhnout Vašich cílů v oblasti stravování a fitness a lepší fyzické kondice. Bodykey by NUTRILITETM je vskutku speciální a efektivní program na snížení hmotnosti, protože vychází z Vašeho individuálního životního stylu a genetických predispozic, díky čemuž představuje velmi účinný způsob, jak zhubnout a cítit se lépe.

Hubnout nebo jednou provždy zhubnout?!

Spousta lidí se potácí v kruhu neustálého hubnutí s nevalným výsledkem. Nedaří se jim zkrátka zhubnout natrvalo, tak aby se zároveň cítili dobře, nehladověli a posílili své zdraví. Někde dělají chybu. Zkusíme Vám nastínit, kde může být "zakopaný pes". Ovšem pamatuje, co platí u jednoho, neplatí u druhého. Každý jsme jiný a proto individuální zhodnocení dané situace, léta praxe a naše odborné vedení Vám mohou pomoci, aby to tentokráte dopadlo podle Vašich představ.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: