Po čem ženy nejvíce tloustnou
Rubrika: Metody hubnutíAutor: Ing. Martin Škába
Jídlo bez příloh
Velmi běžné je u žen, že nejedí přílohy. Často si dávají jen saláty, občas maso nebo sýr se zeleninou. Když
nejíme přílohy, které jsou zdroji sacharidů, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, quiona, čočka, fazole, cizrna, pečivo apod., dochází v organismu ke stavu tzv. ketóza. V tomto „režimu" se využívá energie
z tukových zásob, ale tělo se silně zatěžuje a ničí. Musí to být děláno s odborníkem a po dobu maximálně 14 dní. Bohužel mnoho žen toto dělá měsíce i řadu let. Díky tomu si velmi ubližují, metabolismus může dosáhnout
trvalých poškození. A mnohdy už po měsíci nedochází stejně k žádnému úbytku tuku. Jen se tělo poškozuje a civilizační choroby se blíží mílovými kroky. A po čase bude docházet k mnohem silnějšímu nabírání tukových zásob, díky tomu,
že je tělo podvyživené.
Sladké vody a džusy
Některé ženy velmi dbají o pestrost pohybových aktivit a také si i hlídají stravu. Ale zapomínají na
sladké vody. Pokud pijete džusy, sladké kolové nápoje i různé „povzbuzovače", které Vám „dávají křídla", pak tělo každý den zásobujete velkými dávkami cukru, který se okamžitě uloží do tukových zásob. Pro příklad: Když 60 kg žena vypijte
denně 1 litr kolového nápoje nebo džusu, pak do svého těla dodá zhruba poloviční množství cukrů, než by měla za den zkonzumovat. Díky tomu dochází k postupnému nabírání tuku.
Tyčinky
Své klienty učím jak číst etikety potravin, jak najít skryté cukry a nevhodné složení. Toto se týká i velkého
množství různých tyčinek a proteinových tyčinek, které se dají běžně koupit ve fitness centrech nebo supermarketech. Z mého průzkumu vyplývá, že je nabízeno až 99 % tyčinek plných přidaných cukrů, umělých sladidel nebo i
konzervantů. To vše přispívá k růstu nadváhy, i přestože cvičíte.
Rýžové a kukuřičné chlebíky
Často vidím ženy, jak si vychutnávají „polystyrény". Odborně se nazývají rýžové nebo kukuřičné chlebíky.
Jedí je s pocitem toho, že po této stravě nepřiberou. Ženy často vyhledávají nízkotučné potraviny. Ale pozor. Existuje pojem jako je glykemický index. Jednoduše řečeno je to číslo udávající rychlost vstřebatelnosti cukrů
z dané potraviny do těla. Rýžové a kukuřičné chlebíky mají vysoký glykemický index, takže se v těle rychle
„přeměňují" na tukové zásoby. Je nutné je konzumovat se zeleninou a s bílkovinami.
Nedostatek živin ve stravě
Velmi častým „jevem" je to, že ženy jedí velmi malé porce jídla. Tím je neustále tělo ve stresu, protože má
nedostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. I když žena sní malou porci jídla, tělo si to uloží do tukových zásob. Konzumace velmi malých porcí stravy vede také k nadváze, k poškozování
metabolismu a k nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle. Nastavit by se to mělo vždy individuálně s pomocí odborníka nebo si to nastudovat sám.
Držení drastických diet
Propaguji zdravý životní styl a nemám rád slovo dieta. Zdravý životní styl je o tom, že člověk ví co a
v jakém množství kombinovat a pak konzumovat. Dieta je pro mnoho lidí synonymum pro něco radikálního, bolestivého, nepohodlného. To co budou muset přežít. Většina diet, které jsou založeny na záruce rychlého zhubnutí, jsou
v podstatě o nejedení. Nebo nejedení příloh. Může dojít i k nějakému úbytku, ale vždy s velkým JO-JO efektem. Ženy, které vyzkoušely mnoho takových to diet za svůj život, mají trvalé problémy s nadváhou a
s nefungováním metabolismu.
Sezení a zase sezení
V dnešní době je bohužel normální, že lidé sedí vlastně skoro celý den. Jak v práci, tak doma.
Pohybu mají velmi málo. Díky tomu se radikálně zmenšuje svalová hmota v těle a
tuková vrstva se rychle zvětšuje. Čím méně svalů na těle máme, tím hůře se
spaluje energie.
Zanesené tlusté střevo
V trávicím traktu je „ukryta" imunita celého těla. Nadváha i obezita také souvisí se zdravým a
správně fungujícím trávicím traktem. Již naši dávní předkové uváděli fakta, jak je důležité své tělo pravidelně čistit neboli detoxikovat. Dnešní životní styl a strava velmi přispívají ke špatnému stavu našich střev, hlavně tlustého
střeva. Díky tomu se v těle hromadí toxické látky. A tělo plné toxinů je v neustálém šoku a
díky tomu si také hromadí tukové zásoby. Proto vždy se svými klienty řeším také
detoxikaci těla, i když si mě prvotně objednají jen na hubnutí.
Sladkosti
Mnoho žen, které chodí cvičit, často říkají, že mohou jíst sladkosti, protože to díky pohybu spálí. Na toto
bych rád upozornil, že to není pravda. Správně nastaveným cvičením a správně nastavenou stravou se metabolismus dostane do velmi zajímavých „ otáček" a pak je spalování tuků intenzivnější. Ale z mé praxe vyplývá, že jen málo žen má zvolen správný pohyb, správnou tepovou frekvenci pro spalování tuků, nevědí nic o stravě a pak se to bohužel nemůže projevit v lepším spalování tuků. Naopak konzumací sladkostí si tělo ještě více zatěžují, stresují, ochuzují o
vitamíny, minerály, fytoživiny a ani tukových zásob v těle neubývá.
Chodím cvičit večer a pak už nic nejím
Strava po cvičení je nesmírně důležitá, jinak k redukci vašich tukových zásob nebude docházet. Bohužel většina lidí
toto vůbec neví a pak to nemůže ani dodržovat. Jen se pak diví, že i když cvičí, tak nehubnou. Do 15 min po cvičení si dejte kousek ovoce nebo sušeného ovoce. Po 30 min po cvičení zkonzumujte nejlépe proteinový nápoj (měl
by být bez umělých sladidel jako aspartam, acesulfam, sucralosa) nebo proteinovou tyčinku (bez přidaných cukrů, sladidel a konzervantů - nejlépe v Raw kvalitě). Toto dodržujte, i když Vaše cvičení ukončíte ve 20 nebo ve
21 hod.
Bílé, tmavé, vícezrnné, cereální, celozrnné - jaké teda mám jíst?
S mými klienty často chodím po supermarketech, kde se učíme poznávat zdravé potraviny. Zjistil jsem, že je
velká neinformovanost, jaké pečivo je vlastně zdravé. Bílé, tmavé, vícezrnné, cereální, celozrnné. Pro naše tělo je nejlepší celozrnné pečivo. Bílé a tmavé pečivo je velmi nevhodné, díky tomu, že neobsahuje celá zrna. Vícezrnné má
většinou jen 4 % celozrnné mouky, takže opět patří mezi pečivo podporující tloustnutí a rozvoj civilizačních chorob. Vícezrnné je složeno z více rudů mouk, ale opět necelozrnných. Celozrnné pečivo si dneska můžete koupit
v obchodech zdravé výživy. Ale také v supermarketech zabalené ve folii, kde si ve složení přečtete, že je tam na prvním místě celozrnná žitná mouka. Pak je to pro Vás vhodné. TOP v pečivu je celozrnný kváskový chléb. Velmi chutný, dá se skvěle krájet a taky podporuje zdraví a štíhlost.
Nahodilá konzumace jídel
Každé jídlo během dne by se mělo skládat z těchto složek: příloha jako zdroj sacharidů (brambory,celozrnné pečivo, celozrnná rýže, quiona, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, fazole, čočka add.) zdroj bílkovin (maso, ryby, vejce, tofu, tempeh, mléčné výrobky nejlépe kozí) a zdroj vlákniny (na podzim a v zimě nejlépe tepelně upravená zelenina plus semínka). Pokud jím vždy jen jednu ze složek, pak může docházet i k podpoře nadváhy. Hlavně pokud jím velké
porce a bez zeleniny. I když jím svačinu, vždy bych se měl držet výše uvedeného pravidla. (např. celozrnný chléb, tofu, pomazánkový kozí sýr, konopná semínka, para ořechy a paprika)
Večerní zobání
Jeden z mýtů je to, že lidé nemají jíst po 17 hodině. Pokud toto někdo zkouší, většinou to dopadne tak, že
má kolem 20 hod hlad a začne něco ujídat. Sem tam od každého něco. A to je to nejhorší. Je to mnohdy plácání sladkého, slaného a tučného dohromady. Tento typ stravy ve večerních hodinách silně zahleňuje tělo, ale také si tělo vytváří z jídla tukové zásoby.
Psychické bloky a stres
Často myslíte na to, že se vám vlastní tělo nelíbí? Přepadají vás často myšlenky, že to nebo ono byste neměli
jíst? Bojíte se jídla, abyste neztloustli? Máte fobie s váhy? Závidíte často postavu jiným ženám? Nemáte se ráda?
Pokud se vás týkají některé tyto otázky, je potřeba se zaměřit na svou psychickou stránku. V dnešní době se
stále více a více lidí obrací na výživové odborníky. Řeší s nimi jídelníčky, co, kdy, jak a proč jíst nebo nejíst. Jsou to samé materiální věci. Ano, jsou důležité, ale myšlení a psychika je nad vším.
Přílišné solení
Většina lidí používá sůl ve velké míře. Nejenom pro vaření, ale také konzumuje potraviny s vysokým obsahem
sodíku. Jsou to hlavně uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky, slané pochutiny, minerální vody apod. Díky sodíku dochází k zvýšenému transportu vody do mezibuněčných prostor. Nepřibíráme tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U
mnoho žen to je i několik litrů vody v těle navíc, tím pádem i několik kilogramů více.
Slazení čaje a kávy
Čaj i káva je pro většinu lidí během dne nutnost. V omezené míře je to jistě vhodné. Ale problém je se slazením. Převážná většina lidí používá bílý rafinovaný cukr. Z mých průzkumů vyplývá, že vytížení lidé se stresovou prací, mají i 6
kafí denně. Každý šálek min se 2 cukry. To je za den 60 g cukru, který se v těle uloží jako tukové zásoby a ještě přispívá k budoucímu rozvoji cukrovky. Je vhodnější používat pravý třtinový cukr nebo nejlépe stévii.
Fastfoody
Uspěchaný životní styl přispívá k velmi rozšířené návštěvnosti rychlého občerstvení. Nejenom, že taková to strava je plná chemie a nekvalitních složek, ale podstatně přispívá k budování nechtěné tukové vrstvy.
Uvedl jsem Vám několik faktů, čeho se vyvarovat, pokud chcete mít tělo zdravé a štíhlé. Určitě stojí za to, se o tom více vzdělávat a pak to i zkoušet zavádět do života.
Přeji vám báječné dny.
Autor: Ing. Martin Škába, Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu