Mug cake - rychlovka do hrníčku

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Harmona.cz

Jak na mug cake? Úplně jednoduše!

Abych byla konkrétnější, jde o to, že v mističce smícháte několik surovin, z nichž v základu jsou většinou ovesné vločky nebo nějaký druh mouky, vejce, kypřící prášek a sladidlo, někdy i mléko nebo jogurt (dle vašeho gusta) a vše nalijete do hrnečku. Hrneček strčíte do trouby a jednoduše upečete.

K pečení jedna malá poznámka. Internet se hemží mug cakes pečenými v mikrovlnné troubě. Je to ta rychlejší varianta pečení a pokud nemáte k pečení v mikrovlnce nedůvěru jako já, nic proti tomu. Já ale preferuju klasickou pečící troubu. Mug cake peču cca 12 - 15 minut na 250°C.

Dezert pak můžete buď zbaštit lžičkou rovnou z hrníčku, nebo vyklopit jako bábovičku. V tom případě doporučuju hrneček předem vymazat tukem a vysypat třeba strouhaným kokosem.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

No a ted už chybí jen několik receptů do vašeho mug cakeového začátku. Pokud si mug cake také zamilujete, určitě vás napadne mraky dalších možností, jak si ho vylepšit. Na internetu se dají najít už i slané mug cakes. Ano, opět je to pouze o vaší fantazii :)

Mug cake čoko-čoko

1/2 banánu
4 lžíce (žitné) celozrnné mouky
půl lžičky kypřícího prášku
lžička medu
lžíce oleje
lžička kakaa nebo karobu
2 větší kostičky vysokoprocentní čokolády nalámané nebo nasekané na kousky

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Mug cake Jablíčko(můj nejoblíbenější)

lžíce ovesných vloček
lžíce pohankové mouky
lžíce kokosu
půl lžičky kypřícího prášku
půl lžičky skořice
na velkých okách nastrouhané menší jablko
1 vejce
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Banánový mug cake se skořicí

6 rovných lžic ovesných vloček
menší rozmačkaný banán
lžička medu (pokud je banán zralejší, ani nemusí být)
1 vejce
skořice (podle chuti)
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

Mug cake Arašídek

lžíce arašídového másla
1 vejce
lžíce medu
4 lžíce celozrnné mouky
2 lžíce ovesných vloček
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Arašídové máslo promíchat s vejcem a postupně přidávat další suroviny tak, aby se arašídové máslo promímíchalo do celého dezertu. Upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Přeju vám dobrou chuť s touto novou snídaňovou inspirací.

Další články a recepty na www.harmona.cz


Další články z rubriky Zdravé recepty

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

Naučte se vařit cizrnu

Ochutnejte dva snadné recepty z cizrny. Super zdravá a také chutná cizrna připomíná tvarem hrách, chutí lískový ořech a patří mezi nejkvalitnější luštěniny.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: