Mandlová koprovka
Rubrika: Zdravé receptyAutor:
ingredience pro 4 porce :
500g brambor
40g kopru (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce jemně nakrájeného mladého kopru)
¼ lžičky kmínu
¼ lžičky soli
750ml domácího mandového mléka
30g (4 zarovnané lžíce) kuzu (bio škrob z kořene kuzu)
5g (2 lžíce) sušené lahůdkové droždí
250ml vody pro uvaření braambor
1 citron nebo limetka ( šťáva z něj )
1 kelímek zakysané smetany ( volitelné )
postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm, zalejeme cca 250ml vodou, přidáme sůl a kmín, a uvaříme cca 10-15 minut - téměř do měkka.
Kuzu rozmícháme v menším množství vody a přilejeme k bramborám, postupně provaříme a přiléváme mandlové mléko, polévka houstne, přivedeme téměř k varu a odstavíme.
Až na konec vmícháme nadrobno nakrájený kopr, sušené lahůdkové droždí,
okyselíme trochou šťávy z citronu.
Do polévky na talíř můžeme přidat : lžíci zakysané smetany.
Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.
1 porce 250 ml
Energie 809 Kj
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 34 g
Tuky 4 g
Vláknina 4g
Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme před koncem vaření přidat žloutek.
Poznámka:
Kuzu(kudzu)je velmi kvalitní škrob z kořene japonského vinného keře. Používá se k zahuštění polévek, omáček a pudinků. Svými účinky podporuje zažívání a správnou funkci střev, posiluje imunitu a nervový systém (zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku),detoxikuje vnitřní orgány, hojí zánětlivé procesy. Má nízkou kalorickou hodnotu, bohatě izoflavonů, používá se v makrobiotice jako ten nejvhodnější škrob.
Mandlové mléko
Oloupané mandle (100g) zalejeme vodou (stačí kolem 100 ml), necháme přes noc. Před přípravou ještě přes síto propláchneme a nasypeme do vyšší nádoby, dolejeme přefiltrovanou vodou (750 ml) a mixujeme (2-3 minuty), vzniklé mandlové mléko zcedíme přes jemné sítko nebo gázu.
Mandlovou vlákninu můžeme uschovat ( pro jiné použití )
Další články z rubriky Zdravé recepty
Naučte se vařit cizrnu
Recept na dietní salát s brynzou
Veganské perníčky
Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.
Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.