Mandlová koprovka

Rubrika: Zdravé recepty
Autor:

POLÉVKA - MANDLOVÁ KOPROVKA

ingredience pro 4 porce :

500g brambor
40g kopru (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce jemně nakrájeného mladého kopru)
¼ lžičky kmínu
¼ lžičky soli
750ml domácího mandového mléka
30g (4 zarovnané lžíce) kuzu (bio škrob z kořene kuzu)
5g (2 lžíce) sušené lahůdkové droždí
250ml vody pro uvaření braambor
1 citron nebo limetka ( šťáva z něj )
1 kelímek zakysané smetany ( volitelné )


postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm, zalejeme cca 250ml vodou, přidáme sůl a kmín, a uvaříme cca 10-15 minut - téměř do měkka.

Kuzu rozmícháme v menším množství vody a přilejeme k bramborám, postupně provaříme a přiléváme mandlové mléko, polévka houstne, přivedeme téměř k varu a odstavíme.

Až na konec vmícháme nadrobno nakrájený kopr, sušené lahůdkové droždí,
okyselíme trochou šťávy z citronu.
Do polévky na talíř můžeme přidat : lžíci zakysané smetany.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.


1 porce 250 ml
Energie 809 Kj

Bílkoviny 6 g

Sacharidy 34 g

Tuky 4 g

Vláknina 4g

Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme před koncem vaření přidat žloutek.

Poznámka:
Kuzu(kudzu)je velmi kvalitní škrob z kořene japonského vinného keře. Používá se k zahuštění polévek, omáček a pudinků. Svými účinky podporuje zažívání a správnou funkci střev, posiluje imunitu a nervový systém (zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku),detoxikuje vnitřní orgány, hojí zánětlivé procesy. Má nízkou kalorickou hodnotu, bohatě izoflavonů, používá se v makrobiotice jako ten nejvhodnější škrob.

Mandlové mléko
Oloupané mandle (100g) zalejeme vodou (stačí kolem 100 ml), necháme přes noc. Před přípravou ještě přes síto propláchneme a nasypeme do vyšší nádoby, dolejeme přefiltrovanou vodou (750 ml) a mixujeme (2-3 minuty), vzniklé mandlové mléko zcedíme přes jemné sítko nebo gázu.

Mandlovou vlákninu můžeme uschovat ( pro jiné použití )


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky

Snad každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Ale pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, možná jako já často stojíte u regálu s cukrovinkami a marně hledáte něco, co by vaši chuť uspokojilo a zároveň to pro tělo nebylo jako rána pěstí. Relativně dobrou volbou bývají müsli tyčinky. Ale ani u těch si někdy nemůžeme být jistí.

Bezlepkový koláč

Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!

Co potřebujete?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: