Mlsejte o Vánocích zdravě
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Centrum výživy a zdraví
Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.
Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných pochutin krásně provoní byt, má rád snad každý. Vánoce, stejně jako každá velká oslava, bývají spjaty s dobrým jídlem a pitím. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a překvapit rodinu a přátele novými chutěmi?
Zdravé vanilkové rohlíčky
I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!
Ingredience:
250 g celozrnné pšeničné mouky
50 g hladké kukuřičné mouky
50 g cukru moučky
100 g másla
100 g mletých ořechů
1 vaječný žloutek
citronová kůra
mléko
podle potřeby cukr moučka, vanilkový cukr na posypání
Postup:
Mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým máslem, vaječným žloutkem. Důkladným promícháním ingrediencí vytvoříme tuhé těsto. Těsto necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den tvoříme z těsta rohlíčky, které klademe na plech s pečícím papírem. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).
Náš tip: Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat vanilkové rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější.
Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)
Nechali jste vánoční cukroví a jeho přípravu na poslední chvíli? Ovesné kuličky zvládnete mít hotové za čtvrt hodiny a recept je to nejen dobrý, ale i velice zdravý.
Ingredience:
150 g ovesných vloček
150 g másla
100 g třtinového cukru
3 lžíce karobu nebo kakaa
1 vanilkový cukr
kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček
Postup:
Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme „těsto“, ze kterého tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a můžete začít mlsat.
Francouzské oříškové koule
Ingredience:
180 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
80 g jemného krystalového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 vaječné bílky
práškový cukr na obalení
Z těchto ingrediencí připravíte cca 15 koulí, pokud chcete více vánočního cukroví, po- měrově navyšte dávky ingrediencí.
Postup:
Bílky vyšleháme na tuhý sníh (pevná hmota). Následně bílky přimícháme do směsi mandlí (nebo oříšků) a cukru se skořicí. S mírně navlhčenýma rukama tvarujeme v dlaních kuličky, které vyskládáme na plech. V troubě předehřáté na 180°C pečeme po dobu cca 15ti minut. Přílišným pečením koule tvrdnou, měly by být uvnitř i po upečení měkké. Po upečení sejmeme koule z plechu, necháme je trochu zchladnout a poté je celé obalíme v práškovém cukru. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
Přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.