Mlsejte o Vánocích zdravě

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Centrum výživy a zdraví

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.

 

Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných pochutin krásně provoní byt, má rád snad každý. Vánoce, stejně jako každá velká oslava, bývají spjaty s dobrým jídlem a pitím. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a překvapit rodinu a přátele novými chutěmi?

 

Zdravé vanilkové rohlíčky vanilkové rohlíčky

I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!

Ingredience:

250 g celozrnné pšeničné mouky

50 g hladké kukuřičné mouky


50 g cukru moučky


100 g másla

100 g mletých ořechů


1 vaječný žloutek


citronová kůra


mléko

podle potřeby 
cukr moučka, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým máslem, vaječným žloutkem. Důkladným promícháním ingrediencí vytvoříme tuhé těsto. Těsto necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den tvoříme z těsta rohlíčky, které klademe na plech s pečícím papírem. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).

Náš tip: Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat vanilkové rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější. 

 

Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)ovesné kuličky

Nechali jste vánoční cukroví a jeho přípravu na poslední chvíli? Ovesné kuličky zvládnete mít hotové za čtvrt hodiny a recept je to nejen dobrý, ale i velice zdravý.

Ingredience:

150 g ovesných vloček

150 g másla


100 g třtinového cukru


3 lžíce karobu nebo kakaa

1 vanilkový cukr

kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Postup:

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme „těsto“, ze kterého tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a můžete začít mlsat.

 

Francouzské oříškové koule francouzské koule

Ingredience:

180 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

80 g jemného krystalového cukru


1 lžíce mleté skořice


2 vaječné bílky

práškový cukr na obalení

Z těchto ingrediencí připravíte cca 15 koulí, pokud chcete více vánočního cukroví, po- měrově navyšte dávky ingrediencí.

Postup:

Bílky vyšleháme na tuhý sníh (pevná hmota). Následně bílky přimícháme do směsi mandlí (nebo oříšků) a cukru se skořicí.
S mírně navlhčenýma rukama tvarujeme v dlaních kuličky, které vyskládáme na plech. V troubě předehřáté na 180°C pečeme po dobu cca 15ti minut. Přílišným pečením koule tvrdnou, měly by být uvnitř i po upečení měkké. Po upečení sejmeme koule z plechu, necháme je trochu zchladnout a poté je celé obalíme v práškovém cukru. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

 

Přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.

Vaše Centrum přes výživu a zdraví


Další články z rubriky Zdravé recepty

Žitný chléb s bylinkami

Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: