Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Harmona.cz
Pokud si jakékoliv jídlo uvaříte doma, vždy znáte jeho přesné složení a můžete ho upravit podle potřeby a chuti. U některých potravin je takový postup poměrně zdlouhavý a nepraktický a raději je koupíte. Ale právě müsli tyčinky si doma vyrobíte za pár minut a chuťově uzpůsobíte přesně podle svých představ. A co se týká výživové hodnoty, s těmi kupovanými se ve většině případů nedají srovnávat.
Jak tedy na to? Na domácí müsli tyčinku potřebujete několik „skupin" potravin. Základem budou vždy ovesné vločky, na jednu tyčinku potřebujete asi 25g. Jako druhou surovinu použijte sušené mléko, instantní rostlinný nápoj (např. Zajíc) nebo sušenou syrovátku. Pokud chcete mít tyčinku s co nejmenším obsahem tuku, doporučuji syrovátku, pokud vám jde o vysoký podíl bílkovin, využijete spíš sušené mléko nebo případně i proteinový prášek. Této složky vám bude stačit 10g. Další nezbytnou surovinou je kvalitní tuk (cca 10g na jednu tyčinku). Záleží na vás, z jakého zdroje tuk použijete. Můžete použít kvalitní olej (jen bych nedoporučovala olivový nebo jiné s příliš výraznou chutí), burákové máslo, rozemleté ořechy, semínka (např. lněné) nebo mandle. Tyčinku je potřeba také něčím osladit. Jako sladidlo můžete použít med, javorový nebo rýžový sirup, případně slad pro jemnější sladkou chuť. Množství použijte podle sladivosti, zhruba 10 - 20g, což se rovná zhruba 1 - 2 lžičkám. A nakonec ochucení podle vlastních představ. Tady můžete přidat co je vám libo - kakao, sušené ovoce, skořici, kokos, nasekané ořechy, nasekanou kvalitní čokoládu apod. Záleží už jen na vaší fantazii. Pozor ale na to, že v této složce se většinou nenápadně schovává nejvíce kalorií. Takže pokud chcete mít tyčinku nízkoenergetickou, s ochucováním to příliš nepřehánějte. Skořice a pár plátků sušených jablíček úplně postačí.
Všechny ingredience velmi dobře promíchejte, aby se spojili v jednu hmotu a nechte ještě chvíli odležet a nasáknout. Pokud se vám zdá, že je hmota příliš hustá, můžete přidat pár kapek vody, ale nikdy ne dřív, než vše důkladně promícháte. Suroviny se jeví jako sypké, ale nakonec se krásně spojí a přebytečnou vodu byste pak těžko dostávali pryč. Pak rozdělte na jednotlivé porce a každou tyčinku zvlášť zabalte do potravinářské fólie (pomůže vám jí i vytvarovat) a dejte na hodinku do lednice. Pak už si můžete pochutnávat :)
Další články na www.harmona.cz.