Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.
Ořechový koláč se švestkami
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
1 porce: 253 kcal / 1.060 kJ
Potřebujete na těsto: ½ hrnku vlašských ořechů, ½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 lžíci obilných klíčků, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce cukru, špetku soli, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, olivový olej na vymazání formy, mouku na vysypání formy.
Náplň: 250 g tvarohu, vanilkový cukr, 300 g švestek, skořice, sezamové semínko (můžeme posypat i mákem).
Postup: Vlašské ořechy pokrájejte na kousky. Smíchejte spolu s vločkami, prosátou moukou, obilnými klíčky, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Směs těsta trhejte a vmačkejte po kouscích do vymazané a vysypané formy tak, abyste pokryli dno a strany. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 st. C na 15 min.
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem. Švestky omyjte, pokrájejte na poloviny a vypeckujte.
Z trouby vyndejte předpečené těsto, potřete tvarohovou náplní, na kterou pokladete švestky. Posypte skořicí a sezamovým semínkem. Vložte znovu do trouby a pečte zhruba 30 min.
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita
Další články z rubriky Zdravé recepty
Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)
ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ
Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.
Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu
Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.
Co potřebujete?
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.