Ořechový koláč se švestkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
1 porce: 253 kcal / 1.060 kJ
 
Potřebujete na těsto: ½ hrnku vlašských ořechů, ½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 lžíci obilných klíčků, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce cukru, špetku soli, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, olivový olej na vymazání formy, mouku na vysypání formy.
 
Náplň: 250 g tvarohu, vanilkový cukr, 300 g švestek, skořice, sezamové semínko (můžeme posypat i mákem).
 
Postup: Vlašské ořechy pokrájejte na kousky. Smíchejte spolu s vločkami, prosátou moukou, obilnými klíčky, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Směs těsta trhejte a vmačkejte po kouscích do vymazané a vysypané formy tak, abyste pokryli dno a strany. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 st. C na 15 min.
 
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem. Švestky omyjte, pokrájejte na poloviny a vypeckujte.
 
Z trouby vyndejte předpečené těsto, potřete tvarohovou náplní, na kterou pokladete švestky. Posypte skořicí a sezamovým semínkem. Vložte znovu do trouby a pečte zhruba 30 min.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky Zdravé recepty

Zdravé cookies za pár minut

Znáte to asi sami. Když je chuť, tak je člověk ochotný sníst cokoliv a potom má výčitky, že neměl a bude tlustý atd. :-) Stačí mít těchto pár surovin doma a můžete si za pár minut připravit zdravé mlsání, které si bez výčitek můžete vzít téměř kdykoliv.

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj...

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: