Ořechový koláč se švestkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
1 porce: 253 kcal / 1.060 kJ
 
Potřebujete na těsto: ½ hrnku vlašských ořechů, ½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 lžíci obilných klíčků, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce cukru, špetku soli, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, olivový olej na vymazání formy, mouku na vysypání formy.
 
Náplň: 250 g tvarohu, vanilkový cukr, 300 g švestek, skořice, sezamové semínko (můžeme posypat i mákem).
 
Postup: Vlašské ořechy pokrájejte na kousky. Smíchejte spolu s vločkami, prosátou moukou, obilnými klíčky, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Směs těsta trhejte a vmačkejte po kouscích do vymazané a vysypané formy tak, abyste pokryli dno a strany. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 st. C na 15 min.
 
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem. Švestky omyjte, pokrájejte na poloviny a vypeckujte.
 
Z trouby vyndejte předpečené těsto, potřete tvarohovou náplní, na kterou pokladete švestky. Posypte skořicí a sezamovým semínkem. Vložte znovu do trouby a pečte zhruba 30 min.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky Zdravé recepty

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj...

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: