Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?
Využijte zimního období a dopřejte si více kalorií a tuků, ale i vitamínů a minerálů! Pokud se celý rok snažíte jíst dietně – nízkotučné potraviny, saláty, grilovaná libová masa bez příloh, tělo Vám všechny tyto chladící potraviny může oplatit častými nemocemi, zvyšováním tělesného tuku v těle a pochmurnou náladou. Respektujte zimní čas, který je časem k odpočinku, zastavení se a dopřání si více výživného jídla.
 
V zimě organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla, více tuků na ochranu orgánu před zimou, více vitamínů a minerálů pro posílení imunity a více tekutin, protože v zimě nemáme takovou žízeň jako v létě a hrozí dehydratace organismu. Nedostatek pohybu venku na čerstvém vzduchu a pochmurné počasí bez dostatku slunce v nás také může vyvolávat pochmurnou náladu. Proto máme přirozeně větší chutě na sladké, abychom se cítily lépe.
 
Právě sacharidy nám zajistí více energie a lepší náladu. Mezi nejvhodnější zdroje sacharidů v zimě patří všechny obiloviny – pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, kuskus, jáhly, pohanka a luštěniny – fazole, hrách, čočka, sójové boby a další. Z obilovin si dělejte různé kaše se zeleninou, nebo na sladko se sušeným ovocem a medem. Müsli na zimu nahraďte ovesnou nebo jahelnou kaší se skořicí.
 
Tuky jsou dalším významným zdrojem energie v zimě, proto nezapomínejte na tučnější ryby, ořechy a semínka a klidně si občas dopřejte tučnější maso. Taková kachna se zelím a bramborovým knedlíkem není rozhodně jednou zas čas hříchem právě v zimě, kdy tělo energie dokáže využít. Pravidelně konzumujte libové maso, které je v zimě vhodnější vařené a pečené nežli grilované a smažené. Pro ty, kdo neradi maso, jsou skvělým zdrojem bílkovin vejce, tofu, sója a sýry ovčí a kozí.

Pro posílení imunity je nezbytné v zimě zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Vybírejte citrusové plody, jablka a hrušky. Ze zeleniny jsou v sezóně kořenová zelenina, zelí, brambory, růžičková kapusta, dýně, červená řepa. Do jídel přidávejte česnek, cibuli i zázvor, které mají antibakteriální účinky a pomáhají při nachlazení. Skvělé jsou různé zeleninové hutné polévky a pečená zelenina.
 
Tekutiny je nutné doplňovat i v zimě, přestože nemáte takovou žízeň jako v letním období. Skvělým zdrojem tekutin v zimě jsou právě polévky, nejlépe hutné luštěninové a zeleninové. Také pitím čajů výrazně prospějete v zimě organismu. Doplní tekutiny a zároveň vás prohřejí. Ideálním zimním čajem je zázvorový s citrónem a medem.
 
Poslouchejte své tělo, co právě v zimním období potřebuje. Snižte na chvíli příjem ochlazujících potravin – syrová zelenina, exotické ovoce, mléčné a kysané výrobky, chlazené nápoje a zmrzliny. Příprava jídel je stejně důležitá jako jejich výběr. Proto potraviny připravujte teplé, vařené, přidávejte do pokrmů zázvor, skořici, chilli, hřebíček a kardamom, jako ohřívající koření.  
 
Máte nějaké otázky ohledně zdravého životního stylu? Navštivte mě na www.zuzanadouchova.cz 
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu  


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak přežít a užít si Vánoce

V čem jsou hlavní nástrahy Vánoc? Z mého pohledu to možná překvapivě nejsou štědrovečerní večeře a cukroví, ale celková změna životního stylu. Jedním z jeho projevů je tzv. „absolutní nepohyb". Absolutní nepohyb se projevuje tím, že z aktivních lidí se stávají gaučoví povaleči, kteří se po několik dní nacházejí výhradně v dosahu televizního ovladače a mísy s cukrovím.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.

Životodárná energie nebo nepřítel?

Zcela jistě životodárná energie, bez které bychom jako lidé moc dlouho nepřežili. Jen se za určitých okolností skutečně může stát i nepřítelem. O čem to mluvím? Samozřejmě o slunci. Přesněji řečeno o jeho záření. A protože je léto a začátek prázdnin a dovolených, je toto téma nanejvýš aktuální. Všichni se totiž budeme opalovat, ať už dobrovolně, cíleně, nebo nedobrovolně. Tak jak to udělat, aby slunce bylo pouze přítelem.

Grilovat zdravěji? Jde to!

Léto klepe na dveře, počasí je stále teplejší a sluníčko zapadá čím dál později. Opět nastává příležitost víkendových posezení s přáteli, která jsou - zvlášť v naší dnešní době - spojena s tak oblíbeným grilováním.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: