Jak grilovat zdravě?
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.
Grilování začíná výběrem samotného grilu, ideální variantou je plynový nebo lávový gril, velkým hitem je poslední dobou i vodní gril. Pokud zvolíte klasickou variantu grilu na uhlí nebo brikety, tak dbejte na to, abyste měli rošt od grilu vždy čistý a grilujte na žhavých uhlících, které se lépe vytvářejí z briket.
V Čechách je tento způsob úpravy pokrmů stále oblíbenější, grily jsou rozžhavené na zahradách rodinných domků i chat, balkónech, lodích, na plovárnách, zkrátka kde to jde. Lidé nakoupí velké množství jídla (za co nejméně peněz), na kvalitu se příliš neohlíží a během dne se organizovaně přejídají. Pokuste se tento zažitý stereotyp změnit. Připravte si od každého trochu, vyberte pečlivě a kvalitně a dbejte na přípravu. Pokud grilujete v partě, tak si můžete i nákup surovin rozdělit, aby se Vám nesešla najednou tři kila klobás a žádná zelenina.
Dbejte na přípravu surovin. Pokud si nakoupíte libovější kus masa nebo rybu, tak jej dokonale znehodnotíte, pokud ho naložíte do oleje a necháte louhovat. Obecně platí, že na gril jsou lepší tučnější masa, máte tedy dvě varianty. Buď si grilování dopřejete výjimečně, připravíte si vepřovou krkovici, kterou si okořeníte předem a maximálně ji zlehka potřete troškou oleje, dáte si jeden hezký kousek od řezníka a k tomu zeleninu. Nebo půjdete dietnější cestou a budete preferovat marinádu z jogurtu, pomerančové šťávy, vína, atd. Na gril si položíte rybku, ideálně makrelu, lososa nebo pstruha popř. třeba stehenní drůbeží steak, panenku, nebo libové hovězí maso. Jako přílohu můžete volit nejrůznější druhy zeleniny, jako je paprika, cuketa, lilek, cibule, rajčata, nebo i houby, kukuřici, některé druhy ovoce či brambory.
Samostatnou kapitolou jsou omáčky. Pokud patříte mezi milovníky sosů, dipů a podobných nadstaveb grilování, tak se snažte vyhnout tatarkám, kečupům a kupovaným dresinkům. Zkuste si sami vyrobit omáčku z jogurtu, tvarohu, nízkotučné zakysané smetany, různé druhy chutney, atd. Příprava je snadná, rychlá, levná a výsledek určitě zdravější.
Ideální varianta je ugrilovat od všeho kousek a potom s přáteli ochutnávat a hlavně vychutnávat každé sousto, abyste se cítili příjemně sytí a potěšili své jazýčky.
Grilování začíná výběrem samotného grilu, ideální variantou je plynový nebo lávový gril, velkým hitem je poslední dobou i vodní gril. Pokud zvolíte klasickou variantu grilu na uhlí nebo brikety, tak dbejte na to, abyste měli rošt od grilu vždy čistý a grilujte na žhavých uhlících, které se lépe vytvářejí z briket.
V Čechách je tento způsob úpravy pokrmů stále oblíbenější, grily jsou rozžhavené na zahradách rodinných domků i chat, balkónech, lodích, na plovárnách, zkrátka kde to jde. Lidé nakoupí velké množství jídla (za co nejméně peněz), na kvalitu se příliš neohlíží a během dne se organizovaně přejídají. Pokuste se tento zažitý stereotyp změnit. Připravte si od každého trochu, vyberte pečlivě a kvalitně a dbejte na přípravu. Pokud grilujete v partě, tak si můžete i nákup surovin rozdělit, aby se Vám nesešla najednou tři kila klobás a žádná zelenina.
Dbejte na přípravu surovin. Pokud si nakoupíte libovější kus masa nebo rybu, tak jej dokonale znehodnotíte, pokud ho naložíte do oleje a necháte louhovat. Obecně platí, že na gril jsou lepší tučnější masa, máte tedy dvě varianty. Buď si grilování dopřejete výjimečně, připravíte si vepřovou krkovici, kterou si okořeníte předem a maximálně ji zlehka potřete troškou oleje, dáte si jeden hezký kousek od řezníka a k tomu zeleninu. Nebo půjdete dietnější cestou a budete preferovat marinádu z jogurtu, pomerančové šťávy, vína, atd. Na gril si položíte rybku, ideálně makrelu, lososa nebo pstruha popř. třeba stehenní drůbeží steak, panenku, nebo libové hovězí maso. Jako přílohu můžete volit nejrůznější druhy zeleniny, jako je paprika, cuketa, lilek, cibule, rajčata, nebo i houby, kukuřici, některé druhy ovoce či brambory.
Samostatnou kapitolou jsou omáčky. Pokud patříte mezi milovníky sosů, dipů a podobných nadstaveb grilování, tak se snažte vyhnout tatarkám, kečupům a kupovaným dresinkům. Zkuste si sami vyrobit omáčku z jogurtu, tvarohu, nízkotučné zakysané smetany, různé druhy chutney, atd. Příprava je snadná, rychlá, levná a výsledek určitě zdravější.
Ideální varianta je ugrilovat od všeho kousek a potom s přáteli ochutnávat a hlavně vychutnávat každé sousto, abyste se cítili příjemně sytí a potěšili své jazýčky.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Překvapivé dietní zázraky
Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.
Jak se dožít 100 let
Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.
Rychlý úvod do dětské výživy
Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost se soustředit, učit se a udržet si energii?
To vše patří do jakési základní abecedy o výživě, kterou by každý rodič měl znát. Jestliže je zdravý živ. styl důležitý pro dospělé, pak je zcela zásadní pro děti jak předškolního, tak školního věku.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.