Detoxikace (očista) organismu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Jana Schillerová

Detoxikace (očista) organismu

Kdy zahájit detoxikaci?
Jaro je zpravidla nejlepší období pro zahájení očisty neboli detoxikaci. Znečištěné životní prostředí, nevhodná strava a stres, to vše zatěžuje náš organismus jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha onemocnění.

Naše tělo je stále zatěžováno různými škodlivinami, toxickými látkami, kouřem, smogem, prachem atd. To vše zatěžuje naše tělo, které si s většinou umí poradit samo. Naše tělo má orgány, jako jsou játra, ledviny, střeva, plíce a kůži, které slouží i k tomu, aby se přebytečných škodlivin zbavovaly. Jenže pokud je zenesené přespříliš a samo na to nestačí, začínají se objevovat po čase nejrůznější typy onemocnění. Proto je důležité provádět pravidelně očistný proces zvaný detoxikace.

Co nám detoxikace přináší?
Čistí danné orgány, zajišťuje krevní a lymfatické cirkulace, při zásadotvorné stravě odplavuje kyselé látky a tak zvyšuje alkalicitu krve, stimuluje imunitní systém, čímž se odbourávají také chronické bolesti, uvolňuje se svalové napětí a zvyšuje se hybnost kloubů.

Co je vlastně detoxikace?
Detoxikace je očistný proces, při kterém se tělo zbavuje jedovatých, škodlivých a toxických látek, které se usadily v našem těle (důležité orgány, cévní systém atd.), ale zvláště v problémových partií.

Jak dlouho je potřeba detoxikovat?

Proces detoxikace je velice individuální, doporučená doba je 1 - 3 měsíce, podle míry zanesení organismu. Při detoxikaci doporučujeme zásadotvornou stravu, bohatou na vitamíny a minerály, zvyšujeme přísun zeleniny a ovoce, příloh typu jáhly, pohanka, quinoa, kysané výrobky, brambory i různé ořechy a semínka. Lze pít bylinkové čaje. Při každé očistě je nutno hodně pít a to navíc min 2 - 3 litru tekutin denně, abychom vše vyloučily z těla ven. Zabráníme tak usazování těžkých kovů a toxinů v kanálcích ledvin, cévách a ve stěnách močového měchýře. Velice důležité je i zvýšení příjmu antioxidantů do organismu. Důležitá je zároveň očista těla a podpora vyloučení kůží relaxačními koupelemi. Můžeme podpořit také přírodními produkty a doplňky.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Zhubnout do plavek? Ještě není pozdě!

Pokud chcete zhubnout zdravě do plavek, tak není vůbec pozdě. Přečtěte si následující rady jak na to bez diet, hladu a hlavně jojo efektu. Určitě pár kilo i centimetrů do plavek ještě shodíte! Jak, vám poradím v tomto článku. Čtěte dál!

1. Motivace a cíl - je při hubnutí a pro zhubnutí nejdůležitější. Platí to i u hubnutí do plavek. Proto si stanovte pouze reálné cíle! Jinak motivaci brzo ztratíte a budete se jenom trápit. Když chcete do července shodit celkově například 6 kg, rozdělte si je na několik menších částí. To je: každý týden zhubnu 1 kg a začátkem července budu o 6kg a několik centimetrů štíhlejší. Za každé kilo dolů se odměňte. Samozřejmě ne jídlem.

Sezóna hub je v plném proudu

Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: