Detoxikace (očista) organismu
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Jana Schillerová
Kdy zahájit detoxikaci?
Jaro je zpravidla nejlepší období pro zahájení očisty neboli detoxikaci. Znečištěné životní prostředí, nevhodná strava a stres, to vše zatěžuje náš organismus jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha onemocnění.
Naše tělo je stále zatěžováno různými škodlivinami, toxickými látkami, kouřem, smogem, prachem atd. To vše zatěžuje naše tělo, které si s většinou umí poradit samo. Naše tělo má orgány, jako jsou játra, ledviny, střeva, plíce a kůži, které slouží i k tomu, aby se přebytečných škodlivin zbavovaly. Jenže pokud je zenesené přespříliš a samo na to nestačí, začínají se objevovat po čase nejrůznější typy onemocnění. Proto je důležité provádět pravidelně očistný proces zvaný detoxikace.
Co nám detoxikace přináší?
Čistí danné orgány, zajišťuje krevní a lymfatické cirkulace, při zásadotvorné stravě odplavuje kyselé látky a tak zvyšuje alkalicitu krve, stimuluje imunitní systém, čímž se odbourávají také chronické bolesti, uvolňuje se svalové napětí a zvyšuje se hybnost kloubů.
Co je vlastně detoxikace?
Detoxikace je očistný proces, při kterém se tělo zbavuje jedovatých, škodlivých a toxických látek, které se usadily v našem těle (důležité orgány, cévní systém atd.), ale zvláště v problémových partií.
Proces detoxikace je velice individuální, doporučená doba je 1 - 3 měsíce, podle míry zanesení organismu. Při detoxikaci doporučujeme zásadotvornou stravu, bohatou na vitamíny a minerály, zvyšujeme přísun zeleniny a ovoce, příloh typu jáhly, pohanka, quinoa, kysané výrobky, brambory i různé ořechy a semínka. Lze pít bylinkové čaje. Při každé očistě je nutno hodně pít a to navíc min 2 - 3 litru tekutin denně, abychom vše vyloučily z těla ven. Zabráníme tak usazování těžkých kovů a toxinů v kanálcích ledvin, cévách a ve stěnách močového měchýře. Velice důležité je i zvýšení příjmu antioxidantů do organismu. Důležitá je zároveň očista těla a podpora vyloučení kůží relaxačními koupelemi. Můžeme podpořit také přírodními produkty a doplňky.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Hubnutí v zimním období
Podzimní příprava organismu proti nachlazení
Letošní přechod z letního počasí na velmi chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může velmi podepsat na zvýšeném výskytu nachlazení, rychlý nástup chřipek a angín. Pojďme si ukázat několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se lépe vyrovnalo s těmito teplotními zvraty.
Jestliže chceme, aby naše tělo mělo lepší imunitu a bylo více odolné, musíme nejprve upravit naší stravu. Ta ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části.
ŘÍJEN - PODPORA ŽALUDKU
Co dělat v říjnu a nejen v říjnu pro podporu žaludku?
A máme tu ŘÍJEN, moji milí!
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK.
O tom, že žaludek je orgán vakovitého tvaru, že v něm dochází k trávení pomocí žaludečních šťáv a pohybů hladkého svalstva se asi nemá smysl zmiňovat. Spíše bych chtěla upozornit na to, že žaludek, ač součást trávicí soustavy, je - asi více než si uvědomujeme - spojen s naší psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují, problémy v citovém životě přinášejí žaludeční potíže. Je to o tom, co nemůžeme nebo neumíme „strávit" psychicky.