Sezóna hub je v plném proudu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Sezóna hub je v plném proudu
Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživáře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-) Smaženice je ještě OK, kulajda jakž-takž, ale omáčka, řízky, to už jsou kalorické bomby. Houby dále obsahují provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo.

Přiznávám, že po týdenní dovolené s rodinou v Beskydech, kdy jsem každé ráno automaticky popadla košík a vyrazila do lesa, mi houby už skoro lezou ušima a smaženice a řízečků z praváků jsem totálně přejezená. Dnes jsem musela zpracovat poslední úlovky, takže na oběd byla zeleninová polévka s houbami a pohankou a houbová omáčka.

K polévce s houbami asi není co říct, tu zvládne každý, ale poradím - zvykněte si přidávat do zeleninové polévky hrst pohanky, červené čočky, chia semínka nebo quinou - nutriční hodnota polévky okamžitě vzroste a povýšíte ji na hlavní chod nebo kvalitní večeři.

O klasické houbové omáčce je těžké říct něco výživově pozitivního. Berte to prostě tak, že tato luxusní chuťová záležitost jednou za čas ještě nikoho nezabila (pokud tedy nenasbíral jedovaté houby) a dopřejte si ji, pokud ji máte rádi. A zkuste nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku v jíšce pohankovou nebo quinoovou. Nebo ji vynechejte úplně a zkuste jen podusit houby na ghí s cibulkou, drceným kmínem a bylinkami a pak zalít smetanou (ideálně šlehačkou) a při plném výkonu plotýnky zredukovat za stálého míchání na požadovanou hustotu. Bude chuťově výraznější. Omáčku podávejte raději s bramborami než s klasickým knedlíkem. Nebo s kukuřičnou polentou nebo těstovinami.

Hodně houbařského štěstí, opravdu rostou!


Zuzana, Výživou ke změně

www.vyzivoukezmene.cz

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Zhubnout do plavek? Ještě není pozdě!

Pokud chcete zhubnout zdravě do plavek, tak není vůbec pozdě. Přečtěte si následující rady jak na to bez diet, hladu a hlavně jojo efektu. Určitě pár kilo i centimetrů do plavek ještě shodíte! Jak, vám poradím v tomto článku. Čtěte dál!

1. Motivace a cíl - je při hubnutí a pro zhubnutí nejdůležitější. Platí to i u hubnutí do plavek. Proto si stanovte pouze reálné cíle! Jinak motivaci brzo ztratíte a budete se jenom trápit. Když chcete do července shodit celkově například 6 kg, rozdělte si je na několik menších částí. To je: každý týden zhubnu 1 kg a začátkem července budu o 6kg a několik centimetrů štíhlejší. Za každé kilo dolů se odměňte. Samozřejmě ne jídlem.

Cukety všude, kam se podíváš!

Včera se mě sousedka zeptala: "Nechceš cuketu?" A když jsem řekla ano, donesla mi hned 4. Znáte to, léto, nejdříve kupujete drahé cukety, pak začnou plodit ty na zahrádkách a vy nevíte, co s nimi.  Proto už cukety nesadím, vím, že udělám spoustu radosti známým, když jim od jejich úrody trošku ulevím :-)

Čím je tedy CUKETA prospěšná?

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: