Čas rebarbory
Rubrika: Sezonní záležitostAutor:

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)
těsto (dva pláty) :
250 g polohrubé mouky
200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)
100 g másla
70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)
1 vejce
¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )
náplň :
300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)
skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )
20g - 1 sáček vanilkový cukr
vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)
Postup:
Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.
Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.
Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,
pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.
Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.
Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C
dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.
Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,
moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.
Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )
|
100 |
g |
Energie |
1021 |
kJ |
Bílkoviny |
4 |
g |
Sacharidy |
36 |
g |
Tuky |
10 |
g |
Vláknina |
2 |
g |
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Polévka HOKKAIDO
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)
Detoxifikační kůra, DEN 2
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)