Čas rebarbory

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Čas rebarbory
MOUČNÍK - REVEŇOVÝ KOLÁČ 8P

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)

těsto (dva pláty) :

250 g polohrubé mouky

200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)

100 g másla

70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)

1 vejce

¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )

 

náplň :

300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)

skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )

20g - 1 sáček vanilkový cukr

vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)

 

Postup:

Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.

Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.

Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,

pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.

Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.

Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C

dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.

 

Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,

moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.

 

Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )

 

 

100

g

Energie

1021

kJ

Bílkoviny

4

g

Sacharidy

36

g

Tuky

10

g

Vláknina

2

g

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Půst - ranní rituály a pitný režim

Kolika z vás se téma PŮSTU dotklo?
Dnes přidám ještě pár dalších doporučení pro ráno a pitný režim, pokud půst zvažujete.

- Snažte se alespoň na první 3-4 dny zajistit si klidnější režim. Naprosto chápu, že vzít si dovolenou z práce, není pro většinu lidí reálné, ale pokud to půjde, je to ideální. Pokud ne, tak si zkuste alespoň udělat klidnější ráno, dohodněte se na pozdějším příchodu do práce, na tom, že o děti se postará partner, nebo prostě vstaňte dříve. Věnujte se svému tělu, dejte si příjemnou sprchu nebo koupel třeba v zásadité soli, promasírujte pokožku, promažte ji olejem, odpočívejte. Hned od rána hodně pijte.

Výživa těhotných žen

Během těhotenství dochází v těle k řadě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: