Polévka HOKKAIDO

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Polévka HOKKAIDO
ingredience pro 4 porce :

800-1000 g dýně Hokaido se slupkou ( po odstranění jadérek a očištění )
20 ml oleje ( olivový, avokádový nebo řepkový ...)
100 g cibule ( asi 2 menší)
20 g česneku (5-6 stroužků) vcelku i se slupkou lze použít
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/- ( nebo čerstvou šťávu ze zázvoru)
koření lze čerstvé nebo sušené: oregano a tymián po lžíci dle chuti zelený pepř čerstvě drcený, kurkuma
200 ml zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1lžíce, případně vlastní domácí vegeta )
4 lžičky dýňového natural oleje ( můžeme ale použít i jiný natural olej )
4 lžičky dýňových semen ( namočit předem ve vodě)
1000 ml vody +/-


postup:

Dýni Hokaido asi o velikosti většího grepu, či menšího pomela, důkladně omyjeme, můžeme použít kartáček a mýdlo, opláchneme. Odkrojíme stopku, rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme dužinu se semeny kterou vyhodíme. Hokaido nakrájíme na kousky asi 2cm a to i se slupkou. Vložíme do remosky. Přidáme kousek chilli papričky (čerstvá nebo sušená) . K tomu nakrájenou cibuli a česnek, ten vcelku, klidně i se slupkou.
Olej asi 20ml, oregano, tymián, pepř, vegetu, asi ½ lžíčky kurkumy, sůl, a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a ještě dále vaříme do změknutí cca 30 minut. Nakonec vše rozmixujeme (nejlépe použít výkonný mixér, nebo nurtibulet), do hladkého krému a následně ještě přepasírujeme přes síto, aby byla polévka je velmi jemná a krémová.
Případně doředíme vodou, dochutíme.

Na talíři ozdobíme dýňovými semeny ( je vhodné nechat je předem delší dobu namočené a propláchnout)
A lžící pokud možno dýňového oleje.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce cca 520ml:
Energie 630kJ
Bílkoviny 4g
Sacharidy 22g
Tuky 6g
Vláknina 4g


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Hubnutí v zimním období

V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".

Tipy na jarní detox bez hladovění!

Během jarních detoxikačních procedur nemusíte jen držet půsty, popíjet zeleninové šťávy, nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, abyste jí pak dlouho nemohli ani cítit. Přivítejte raději jaro v plné síle a s úsměvem na tváři!

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: