Polévka HOKKAIDO
Rubrika: Sezonní záležitostAutor:
800-1000 g dýně Hokaido se slupkou ( po odstranění jadérek a očištění )
20 ml oleje ( olivový, avokádový nebo řepkový ...)
100 g cibule ( asi 2 menší)
20 g česneku (5-6 stroužků) vcelku i se slupkou lze použít
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/- ( nebo čerstvou šťávu ze zázvoru)
koření lze čerstvé nebo sušené: oregano a tymián po lžíci dle chuti zelený pepř čerstvě drcený, kurkuma
200 ml zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1lžíce, případně vlastní domácí vegeta )
4 lžičky dýňového natural oleje ( můžeme ale použít i jiný natural olej )
4 lžičky dýňových semen ( namočit předem ve vodě)
1000 ml vody +/-
postup:
Dýni Hokaido asi o velikosti většího grepu, či menšího pomela, důkladně omyjeme, můžeme použít kartáček a mýdlo, opláchneme. Odkrojíme stopku, rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme dužinu se semeny kterou vyhodíme. Hokaido nakrájíme na kousky asi 2cm a to i se slupkou. Vložíme do remosky. Přidáme kousek chilli papričky (čerstvá nebo sušená) . K tomu nakrájenou cibuli a česnek, ten vcelku, klidně i se slupkou.
Olej asi 20ml, oregano, tymián, pepř, vegetu, asi ½ lžíčky kurkumy, sůl, a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a ještě dále vaříme do změknutí cca 30 minut. Nakonec vše rozmixujeme (nejlépe použít výkonný mixér, nebo nurtibulet), do hladkého krému a následně ještě přepasírujeme přes síto, aby byla polévka je velmi jemná a krémová.
Případně doředíme vodou, dochutíme.
Na talíři ozdobíme dýňovými semeny ( je vhodné nechat je předem delší dobu namočené a propláchnout)
A lžící pokud možno dýňového oleje.
Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.
1 porce cca 520ml:
Energie 630kJ
Bílkoviny 4g
Sacharidy 22g
Tuky 6g
Vláknina 4g