Detoxifikační očistná kůra organismu
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Ing. Petra Švrčková
Po Vánočních svátcích, nebo jiném zátěžovém období, je vhodné dopřát tělu úlevu v podobě detoxifikační očistné kůry. Kůra je vhodná i při dlouhodobě nesprávném stravování, jako startér nového jídelního režimu a změny životního stylu.
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).
Které potraviny jsou tedy povolené? Potraviny, jejichž základ tvoří komplexní sacharidy (těstoviny, rýže, pohanka, jáhly, bulgur, kuskus, kroupy, apod.), rostlinné bílkoviny a tuky (luštěniny, tedy fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, sója a sójové výrobky jako je tofu či sójové maso, rostlinné oleje). Tyto potraviny pak hojně doplňujeme zeleninou a ovocem, včetně neslazeného sušeného ovoce, sterilované a mražené zeleniny a čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. K ochucení jídel používáme libovolné přírodní koření (bez glutamátu) - vhodné jsou i pálivější a výraznější druhy jako kari, kurkuma, zázvor, česnek, chilli, apod. Výjimku z výše zakázaných potravin tvoří čerstvé rybí maso, zakysané mléčné výrobky (přírodní bílý jogurt a neochucené zakysané mléčné nápoje) kvůli obsahu živých kultur) a jako sladidlo je s mírou povolen med. Vypít je potřeba alespoň 2 litry tekutin denně. Dostatečným příjmem tekutin se podpoří očista a detoxifikace organismu.
Po počátečních potížích s adaptací na nový jídelníček se u většiny lidí rychle dostaví příjemné pocity z celkového odlehčení organismu, úpravy trávení a zažívání, pročištění a projasnění pleti, celkové vyšší odolnosti vůči nemocem a nachlazení, může dojít i k váhovému úbytku. Dlouhodobě je však tento jídelníček nevhodný, tělu by chyběly především živočišné bílkoviny a vápník.
V následujících článcích vás provedu den za dnem 7-denní očistnou kůrou s podrobným jídelníčkem a doporučeními.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Polévka HOKKAIDO
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)
Začněte nový rok s pořádným detoxem střeva!
Prosinec - podpora tlustého střeva
V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)
Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.