Zdravá Štědrovečerní večeře
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Zeleninová polévka s jikrami
Potřebujeme (4 porce): 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 120g jiker, 20 g másla, 1,5 l vody nebo rybího vývaru, sůl, muškátový květ
Jikry omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených jiker sloupneme blánu a pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci necháme rozpustit máslo a mírně osmahneme rozstrouhanou zeleninu. Změklou zeleninu rozmixujeme. Zalijeme studenou vodou, či vývarem z ryby, vložíme uvařené a pokrájené jikry a necháme vařit. Dle chuti přidáme špetku soli a muškátového květu.
Potřebujeme (4 porce): 250 g pstruha pro 1 porci, 1 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvá petrželka
Rybu omyjeme. Petrželku posekáme a potřeme jí vnitřek ryby. Pekáček vymažeme olivovým olejem, vložíme do něj pstruhy a pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 st.
Potřebujeme (4 porce): 800 g brambor, 200 g mrkve, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, dle chuti vinný ocet, sůl, čerstvá petrželka
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené a oloupané pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Pro menší palčivost ji prolijeme vařící vodou. Okurky nakrájíme na kostičky.
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita
Další články z rubriky Zdravé recepty
Recept na dietní salát s brynzou
Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu
Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.
Co potřebujete?