UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Švarcová Lucie

Recept na zdravé Vánoce


Potraviny nakupujte střídmě
Před nákupem si připravte seznam, kterého se budete držet. Nekupujte zbytečné pochutiny, místo nich vložte do košíku ovoce a zeleninu. Vybírejte potraviny čerstvé a pokud možno zdravé. Nakupujte jídlo v přijatelném množství, tzn. v takovém, které rodina dokáže bez problémů sníst.


Stůl ať je střídmý, ale barevný a bohatý

Když na stůl vyložíte jablka a ořechy, zeleninové jednohubky místo tučných chlebíčků, na brambůrky už nezbude vůbec žádné místo.


Odlehčete štědrovečerní večeři

Lehký bramborový salát bez majonézy si nepokazte smaženým kaprem, který do dietního jídelníčku nepatří. Zvolte jiný způsob úpravy - například pečení.


Jezte méně cukroví a více se hýbejte
Cukroví upečte bez zbytečného cukru a tuku. Místo televize vytáhněte své blízké na vánoční procházky.

 

DOPŘEJTE SI PRAVIDELNÝ SPÁNEK
Jedna nebo dvě kratší noci neublíží, ale několikatýdenní nevyspání se už ano. Proto večírky opět předem pečlivě plánujte a proložte volnějšími večery.


ZELENINA DENNĚ
Veškeré hodování, které ke svátkům patří, doplňujte příjmem zeleniny. Zelenina vám zlepší a odlehčí trávení i dodá hromady potřebných živin.
 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: