Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku
www.facebook.com/fitandfuncz
Jak tedy pomoci v listopadu (a nejen v listopadu) našim plícím? A co jíst?
Vzrůstá potřeba pikantní chuti, která organismus zahřeje. Jako celý podzim a zimu dávejte přednost jednoduché tepelné úpravě - vaření, pečení. Při dýchacích problémech vynechte zahleňující potraviny jako mléko, výrobky z bílé mouky, bílého cukru, smažená a tučná jídla.
Doporučuji:
• Koření-bylinky: pepř, chilli, zázvor, kari a masala směsi koření, ale také česká klasika - pikantní pažitka, dále hřebíček, kardamon, skořice.
• Ovoce: jablka, hrušky, švestky - i sušené, stejně tak brusinky, rakytník. Názory na citrusy se různí, ale komu nevadí, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Já tedy upřednostňuji ovoce z našich krajin, ale každému, jak je libo, poslouchejte své tělo. Takový citron opravdu ničím z našich končin asi nenahradíte.
• Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek.
• Obilniny-luštěniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, luštěniny - ideální jsou červené fazole (jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů vůbec!), červená čočka, sója, quinoa.
• Dále pak nezapomínejte na MED! Prospěšné účinky medu jsou známé po staletí. Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, vitamin E, minerály draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, aromatické látky, silice, enzymy a další. Dle vědeckých dokladů má med baktericidní účinky (ničí některé bakterie) a antivirové účinky (ničí některé typy virů). Působí proti infekcím jako je rýma a chřipka. Med rozpuštěný v horké tekutině (v čaji) účinně rozpouští hleny. Velmi účinný a odzkoušený recept, který pomáhá při urputném kašli - nakrájejte cibuli, zalijte medem a nechte v uzavřené sklenici pustit silice. Tento sirup pak podávejte po lžičkách. Zvládnou ho sníst i děti. Opatrně v případě, že máte problémy s žaludkem.
• Nezapomínejte hodně pít - teplou vodu s citronem, s medem a také čaje - jak bylinné, tak třeba zelené a opět zmíním zázvorový čaj, pro zahřátí je výborný i yogi masala čaj (dobře povařené koření na yogi tea ve vodě, přidat kvalitní sypaný černý čaj, na závěr mléko - může být i rostlinné - a med nebo cukr). Takhle večer doma u zapáleného krbu je mnohdy lepší než láhev vína I když .... Přichází i doba svařáčků a medoviny, takže hurá!
• A protože pro podporu imunity jsou velmi důležité antioxidanty, zmíním i čokoládu, abych vás potěšila. Kvalitní, v přiměřeném množství, výborný zdroj hořčíku a pohody
• Kdo je stejně jako já milovníkem omáček, nezavrhujte je. Je to česká klasika, jen se je třeba naučte vařit trošičku jinak - zahušťovat můžete místo bílé mouky quinoovou, pohankovou, nikdo to nepozná. Zkuste připravovat různá soté, kari a dáhly, jejichž základem je kořenová zelenina, luštěniny, maso nebo jeho náhražka a rostlinné (například kokosové či rýžové) mléko či smetana, k tomu rýži nebo těstoviny a máte za chvíli oběd na stole.
• Masožrouti - je čas zvěřiny. I já ji mám ráda a určitě neodolám. Zvěřina obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny jsou vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost. Což se nedá už tak říct o Svatomartinské husičce, ale tradice je tradice...
• Ideální jsou na podzim a v zimě polévky a vývary. Naučte se je vařit a jíst! Je to velmi vděčný a rychlý pokrm. Pokud si zvyknete do nich přidat i luštěniny nebo obiloviny, budete mít komplexní, zdravé a zahřívací jídlo. Už babičky říkaly, že POLÉVKA JE GRUNT! A pokud máte v polévkách mezery nebo si chcete rozšířit svůj jídelníček o polévky jako je řepná s křenem, mrkvová se zázvorem nebo indická s jablky a čočkou - přijďte na můj polévkový kurz vaření k nám do Studia Cesta ke změně 28.11.
A nezapomeňte - jak nedávno napsala v jednom z rozhovorů Margit Slimáková, že s chutí snězené hranolky jsou lepší než s odporem snězená pohanka! Užívejte si podzim, dejte tělu i duši, co si žádá, buďte v pohodě a nenechte se svázat přílišnou striktností a dogmaty o tom, co je dobré a co ne. Nezapomínejte na pohyb, vyjděte ven procházku, zaběhejte si, nebo jděte na hodinu jógy, každý, co máte rádi. Dopřejte svému tělu masáž, lymfodrenáž nebo saunu. Bavte se a mějte se rádi
Neodpustím si to a zkusím vás nalákat na SOBOTU PŘO ŽENY 23.11. u nás ve Studiu Cesta ke změně. Můžete si s námi užít prima den, který v 11 hodin začne jógou a meditací s úžasnou Šárkou Vítovcovou, jejíž optimismus je opravdu nakažlivý. Pak si společně uvaříme vegetariánské jídlo, dostanete recepty a můžeme si povídat o výživě s mou maličkostí. A finále tentokrát zajistí úžasná dáma a zkušená kartářka Helena Preislerová povídáním o tarotových kartách a životě s nimi. Musím říct, že tato šmrncovní dáma, ač jí je přes 70, mně naprosto zahanbuje na lekcích jógy:) a její vitalita a humor jsou opravdu motivující. Navíc si každá z účastnic může nechat v soukromí vyložit karty na následující rok a jednu další osobní otázku.
Budu se na Vás těšit!
Krásný podzimní čas s otevřenou optimistickou myslí a klidným čistým dechem vám ze srdce přeje Zuza
Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku
www.facebook.com/fitandfuncz
Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.