Jarní očista na východní způsob

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat. Plně respektuje potřeby organismu a zbytečně ho nezatěžuje živočišnými tuky, solí a těžko stravitelnými potravinami. Podle tradiční čínské medicíny jsou po dlouhých měsících zimy zatížené některé orgány nahromaděním škodlivin. Jedná se  zvláště o játra a střeva, což  se projevuje mimo jiné známou „jarní“ únavou. Navíc právě játra jsou na jaře ve větší aktivitě a přístupnější k regeneraci. A jak na to? Ráno začněte den sklenicí teplé vody s citronem. Nastartujete tak metabolismus i činnost jater. Během dne je k pití vhodná obyčejná čistá vlažná voda a bylinkové čaje např. šípkový, ibiškový nebo meduňkový, popř.zelený

        Barvou jara je zelená, do jídelníčku proto zařaďte veškerou zelenou zeleninu, která na jaře roste - petržel, pažitku, pórek, řeřichu, listy salátu, kapusty, růžičkové kapusty, brokolice, špenátu, zelí, ale třeba i pampelišky, kopřivy, naklíčené bylinky apod. K jídlu je vhodné přidávat malé množství klíčků a výhonků (čočka, mungo, sója, řeřicha).  Dalšími potravinami, které mají v tomto období svůj význam jsou obiloviny a to hlavně kroupy, ale také oves, ječmen, lehčí druhy pšenice, jako špalda, bulgur, kuskus nebo žito. Z mléčných výrobků je hodný kefír nebo kozí sýr. Sílu vám dodá slepičí polévka a maso. Chuť pokrmů si můžete zpestřit kořením jako je hřebíček, badyán, koriandr, zázvor, kurkuma nebo římský kmín. Pro očistu a regeneraci je také důležitý přiměřený pohyb, nejlépe alespoň 20 minut denně na čerstvém vzduchu a dostatečný spánek.

       Pro zvýšení efektu „ozdravení a posílení“ je vhodné současně omezit  konzumaci pečeného a smaženého masa, uzenin, soli, tuku, tučných pokrmů, mléčných výrobků, rafinovaného cukru, vajec, kávy a alkoholu.            

Alena Jedounková, výživový poradce

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní detoxikace

Pomalu se blíží jaro, tak si pojďme dodat energii. Pomocí očisty těla nebo-li detoxikacie. Na začátek je vhodné si říci, proč je důležité své tělo čistit a co je to detoxikace. Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek.

Říjen - podpora žaludku

A máme tu říjen, moji milí!

Po měsíci září, kdy jsme se horko těžko snažili vzpamatovat z faktu, že prázdniny a dovolená jsou za námi, je tu říjen. Měsíc, kdy nás po ránu vítá mlha a chladnější teploty, sluníčko, pokud vůbec vykoukne, nemá už sílu, dny se zkracují a moc optimistických vizí to nepřináší. Nacházíme se ve fázi ZEMĚ, která nás zklidňuje a drží nohama doslova na zemi a může přinášet i melancholii. Ale nevěšme hlavy a doufejme, že letošní podzim bude krásně barevný a bez plískanic. Snažme se toto klidnější období využít v náš prospěch.

Tipy na jarní detox bez hladovění!

Během jarních detoxikačních procedur nemusíte jen držet půsty, popíjet zeleninové šťávy, nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, abyste jí pak dlouho nemohli ani cítit. Přivítejte raději jaro v plné síle a s úsměvem na tváři!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: