Jaro se blíží a detoxikace střev, jater a ledvin je základ zdravého těla
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Ing. Martin Škába
Jaro je období, kdy bychom měli jíst lehčí stravu,
očisťovat naše těla i mysl. Proto se dneska zaměříme na detoxikaci toho základního: střeva,
játra a ledviny.
Naše tělo se už od narození potýká s přílivem mnoha a
mnoha látek, které se usazují v našich orgánech a tkáních. Dostávají se do
našich těl hlavně díky vzduchu, jídlu a vodě. Ač to pro mnoho z nás může znít
dost negativně, dnešní doba je plná skrytých jedů, které naše tělo
zaplavují toxickými látkami. Jsou nejenom v naší stravě, ale i ve
vodě, kterou pijeme. Dnes je prokázáno, že za mnoha chorobami stojí právě
skutečnost, že tělo je zaplavováno přívalem toxických látek, které se zde
kumulují. Dále se do těla dostávají různí paraziti, viry a bakterie, které náš
organismus zatěžují a ničí.
Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit
parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek. Naši předci byli v
tomto ohledu velmi chytří a předávali si z generace na generaci různé techniky,
užívání bylinek, různé druhy půstů a také úpravy stravy s jedním cílem - pomoci
tělu zbavit se škodlivin. I některé moderní přístupy jsou vhodné a šetrné k
očistění těla. Kombinace moderní vědy se starými „věděními" je úžasná a skvěle
fungující.
Sám jsem si vyzkoušel mnoho starých detoxikačních
technik a dalším studiem a poznáváním je předávám mezi lidi, které zajímá
zdraví od základů. Předávám poselství úžasných a moudrých lidí z dávných
dob.
Příprava na
detoxikaci
Za prvé je potřeba připravit tělo na detoxikaci. Doporučuji vyloučit maso, mléčné
výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary týden před začátkem
detoxikace. Konzumovat hlavně sojové výrobky, žitné a ovesné obilniny, mnoho
zeleniny, ovoce, semínka a zastudena lisované oleje (lněný, konopný, mandlový
apod.) Samozřejmostí je vyloučit alkohol.
Očista střev
„Cestu ke zdraví začínáme
vždy od střev. Tam se tvoří první linie obrany proti rakovině a dalším nemocem,
protože v zaneřáděném střevě vznikají ty nejstrašlivější toxiny
otravující tělo, škodliviny vyvolávající křeče našich cév a ničící naše
ledviny", píše Jíří Cingroš v knize Sám sobě doktorem.
Pokud se podíváte na
internet, najdete mnoho různých speciálních preparátů, bylinek a doplňků na
vyčištění střeva. Mnoho z nich je velmi málo účinných a spíše
marketingovými lákadly. Jestliže máte silnou motivaci a chápete, proč je
důležité tělo vyčistit, pak hurá do poznání a aplikace starých technik
detoxikace střeva.
Dle čínské přírodní medicíny je
tlusté střevo, plíce a kůže jeden orgán. Ukazuje se i přímá
souvislost mezi střevem a pohlavními orgány mužů i žen.
Tlusté střevo je orgán
uzpůsobený ke zpracovávání zbytků procházející stravy, které zde mohou ulpívat
a setrvávat týdny, měsíce a i roky. Proto prvním předpokladem zdravě
fungujícího střeva je jeho důkladné vyčištění a poté starání se o jeho
zdraví tím, že budeme jíst potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, ovoce,
zrna), pít hodně tekutin a hýbat se.
Již začátkem 20. století
vynalezl doc. Brosch ve Vídni přístroj na dokonalý výplach střeva.
Nazvalo se to hydroterapie nebo také hydrocolon terapie. Od té doby se mnoho
zdokonalilo a mnoho lékařů a specialistů využívají tohoto přístroje. Jedná se
vlastně o výplach střeva vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé
teplotě v trvání několika procedur (od 3 až po eventuálně 8 procedur).
Pokud člověk žije typickým
životním stylem průměrného Čecha, pak jí velmi málo ovoce a zeleniny, nejí
žádná zrna, málo pije, velmi málo cvičí, jí hodně mléčných výrobků, mnoho
bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa. Toto vše přispívá k tomu, že se na
stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně
ucpávají a zmenšují průměr střeva. Toxické látky se vlásečnicemi dostávají do
krevního oběhu a do jater, které stále a stále musí čistit krev, která je
nekonečně zásobována metabolity a hnilobnými látkami pocházejících ze
znečištěného střeva. Je prokázáno, že toto je jeden z hlavních faktorů
rakoviny tlustého střeva, poruchy imunity, poruchy jater i ledvin, nemoci
kůže apod.
Za mé praxe jsem se setkal
se dvěma tábory z řad odborníků i laiků, kteří byli buď proti, nebo pro.
Tábor PRO
Problém zahnívajících látek
naschlých na střevní stěně starých několik let nebo i dokonce několik
desítek let má takové destruktivní následky pro zdraví člověka, že je
velmi důležité je ze střeva odstranit. A tím nejšetrnějším je voda. Voda působí
jako blahodárný „odlupovač" všech naschlých látek na jakémkoliv povrchu.
To že i na krátkou dobu vypláchneme
i zdravou střevní mikrofloru vůbec nevadí. Tu pak znovu osídlíme probiotiky.
Zdravá strava a návyky zdravého životního stylu pak střevo uvedou do
správně fungujícího orgánu.
Tábor PROTI
Tím, že se vypláchne celé
střevo, naruší a zničí se prostředí prospěšných bakterií ve střevě. A tělo
zaplaví příval toxických látek z krevního řečiště od střev, a to zatíží
játra a celý systém.
Takže máte na výběr ze dvou
pohledů. Buď budete stále plni toxických látek starých třeba i desítky let,
nebo si krátkodobě vypláchnete i ty prospěšné bakterie spolu s hromadou
hnilobných látek a vaše střeva budou čistá a plná síly. Jako ve všem
v životě. Výběr je na vás.
Pohled do minulosti na očistu střeva
Dřívější techniky, známé již
z dob vzniku bible, využívají očistných klystýrů pro zdraví lidí. Moderní
přístupy formou tzv, hydrocolon terapie jsou jen pohodlnější a mnohdy méně časově
a psychicky náročná alternativa. Já osobně jsem zastáncem kombinací obou
přístupů.
Jak říkají mistři
alternativních medicín z dávných dob: „bez očisty střeva nemají další detoxikační
postupy skoro žádný význam".
Očista jater
Určitě znáte různé čaje,
extrakty z ostropeřce mariánského, měsíčku, pampelišky, užívání aloe vera
apod. Pokud zůstanete pouze u těchto bylinek, i přesto vám gratuluji, že jste
udělali něco pro zdraví svých jater.
Jsem zastáncem starých
technik, které jsou sice časově i na disciplínu náročnější, ale mnohem
efektivnější. Více je na individuální konzultaci.
Očista ledvin
Jedna z technik se týká
konzumace černého chleba spolu s melounem. Tímto procesem budete procházet
po dobu jednoho týdne. Další možností je pití šťávy z červené řepy. Pokud
chcete odlehčit ledvinám, je vhodné pravidelně chodit do sauny. Odborníci
tvrdí, že za 30 min v sauně o teplotě od 28- 38 stupňů Celsia se vyloučí
tolik odpadu, kolik ledviny zpracují za 24 hodin.
Detoxikace a moderní věda
Vše je o tom, zda chcete hledat příčinu choroby nebo
chcete jen potlačovat její příznaky. Nejsem zde proto, abych posuzoval dnešní
svět. Propaguji a sám praktikuji staré osvědčené techniky, které
fungovaly již před mnoha staletími. Bohužel na mnoho z nich se během začátku
20. století díky rozvoji průmyslu, farmacie, potravinářství, lékařství a
techniky zapomnělo.
Naše těla jsou dokonalá. Když
je vyčistíme, fungují skvěle, odolávají více běžným nemocem a co více, omezí
se výskyt civilizačních chorob, jako jsou cukrovka, infarkt, mozková
mrtvice, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, metabolický syndrom,
rakovina apod.
Jaro se blíží, tak hurá do
detoxikace.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Detoxifikační kůra, DEN 2
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)